Падіння Іл-76: ООН не може перевірити, чи були українські полонені на борту

Падіння Іл-76: ООН не може перевірити, чи були українські полонені на борту

Організація Об'єднаних Націй не має змоги встановити, чи були на борту російського Іл-76, який 24 січня впав у Бєлгородській області, українській військовополонені. Про це під час екстреного засідання Радбезу ООН скликаного на запит агресора, розповіла заступниця генсека Організації Розмарі ДіКарло. 

"ООН не в змозі перевірити ці повідомлення або обставини катастрофи. Очевидно те, що інцидент стався в контексті вторгнення рф в Україну та війни, що триває", – заявила вона.

ДіКарло додала, що Київ закликав до здійснення міжнародного розслідування інциденту та закликала усі зацікавлені сторони утримуватися від обвинувачень та заяв, які "можуть ще більше розпалити і без того небезпечний конфлікт".

Представниця України в ООН Христина Гайовишин нагадала присутнім, що росія не повідомила жодних деталей про обмін, як це завжди робила раніше. Зокрема російська сторона не вказала ані маршрут, ані тип транспорту, яким збиралась перевозити полонених та його кількість, а також не зробила запит на режим тиші. 

Нагадаємо, так само не може підтвердити наявність українських полонених на борту Іл-76 і Білий дім та Офіс омбудсмана України. Так, напередодні, Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець допустив, що якби у літаку були люди, їхні тіла після авіакатастрофи точно б потрапили на світлини та відео з місця подій. Росіяни, своєю чергою, не оминули б можливість ними скористатися. Окремо він наголосив, що у будь-якому разі Женевською конвенцією передбачено, що відповідальною за життя та здоров'я військовополонених є країна, яка тримає їх у полоні. У випадку з Україною, відповідальність за безпеку таких людей лежить на росії. Лубінець додав, що ситуація з падіння Іл-76 дуже нагадує йому масове вбивство полонених в Оленівці у ніч на 29 липня 2022 року. Тоді росія так само видала швидку інформаційна реакція, а також так само намагалась у такий спосіб дискредитувати військвоу допомогу Україні союзниками. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ГУР МО дізнались, що бортом Іл-76, який впав у Бєлгородській області росії, мали летіти російські високопосадовці, але в останній момент ФСБ заборонила їм сідати в літак.

Головне