Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради у разі дострокової відставки Мішеля

Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради у разі дострокової відставки Мішеля

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може стати тимчасовим президентом Європейської ради у разі дострокової відставки Шарля Мішеля.

Про це повідомило видання Politico. Як зазначається, свою посаду очільника Євроради Мішель може залишити вже в липні 2024 року - відповідну інформацію він оголосив раніше. Після цього європейські лідери повинні будуть швидко домовитись щодо того, хто очолюватиме відомство після нього.

Якщо посадовці не вирішать, хто обійматиме посаду президента Євроради, то головування тимчасово перейде до Віктора Орбана, чинного прем'єр-міністра Угорщини. Це пов'язано з головуванням Угорщини у Раді ЄС з липня 2024 року до грудня. На ротаційній основі головування в Раді ЄС переходить від одної країни-учасниці блоку до іншої кожні пів року.

Це стане першим випадком, коли чинний голова Ради ЄС буде кандидатом на виборах до Європарламенту та вперше залишить посаду достроково. Загалом Мішель мав залишитися на посаді до листопада 2024 року, але його рішення про дострокове звільнення є юридично можливим. Видання пише, що це створить додатковий тиск на лідерів ЄС, які завжди мали більше часу на перестановки під час розподілу найвищих посад в європейському блоці.

Вибори до Європарламенту, у яких братиме участь і Мішель, відбудуться 6-9 червня у всіх країнах Європейського Союзу. Лідери ЄС зустрінуться 17 червня, а після цього - 27-28 червня, аби домовитись про наступного президента Євроради.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, ЄС переніс екстрений саміт для затвердження допомоги Україні. 

Головне