Очільник "Енергоатому" розповів, якими можуть бути наслідки потенційної аварії на ЗАЕС

Очільник

Внаслідок аварії на Запорізькій АЕС може утворитися радіаційна хмара, яка пошириться не тільки навколо електростанції, але і по всій Україні та світу.

Про це розповів очільник державного підприємства "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна".

"Наслідки - це радіаційна аварія. Плавління палива наразі знаходиться за п’ятьма бар‘єрами безпеки. Якщо паливо буде виходити на температуру плавління, воно буде розчиняти цю оболонку і врешті-решт вийде у повітря. Потім виникне радіоактивна хмара і все (розмір катастрофи - ред.) залежить від кількості палива, яке потрапить у цю хмару", - розповів Котін.

Він також додав, що після утворення хмари почнеться її розповсюдження навколо електростанції, потім по Україні та світу. Очільник "Енергоатому" розповів про те, яка ситуація на Запорізькій АЕС наразі після масованих обстрілів 9 березня і знеструмлення станції.

"Я б хотів вам дати добрі новини, але таких немає. Протягом всього цього року окупації ситуація на станції тільки погіршується. Вчорашні події це тому підтвердження, підтвердження тероризму росіян, які перебувають на майданчику Запорізької атомної електростанції. Лінія була пошкоджена. На щастя, вона була поновлена майже через 10 годин, а станція знову заживлена через зовнішнє джерело електропостачання. Однак ця лінія є фактично єдиною можливістю заживлення електростанції. Вчора її пошкодження було шостим", - пояснив він.

За словами Котіна, не можна гарантувати, що лінія не буде пошкоджена знову. Після цього її, можливо, вже не можна буде відновити.

Крім того, в ефірі "Ми-Україна" також виступив посол України у Великій Британії Вадимо Пристайко. Він розповів про те, чи зможуть санкції в ядерній галузі допомогти чинити тиск на росію.

"У нас є декілька треків, через які ми взаємодіємо з Великою Британією. Один із них це, зокрема, санкціонування російсько атомної енергетики. Інший трек, який нам потрібен не менше, це те, яким чином наша енергетика ставатиме кращою. Цікавий проєкт, про який ми скоро оголосимо, це створення невеликих модульних реакторів. Це абсолютно нова фаза розвитку ядерної енергетики в Україні. Компанія Rolls-Royce є одним із лідерів створення цих реакторів. Вони зараз на етапі тестування. Вони допоможуть нам зменшити масштаб цих генераторів потужностей, заховати їх від ударів росіян і забезпечити енергетичну незалежність", - додав він.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, внаслідок нічної ракетної атаки росіян ЗАЕС була знеструмлена. Наразі енергоживлення на Запорізькій АЕС відновили.

Головне