Новий пакет санкцій ЄС: країни не погодили заборону на продаж нафтових танкерів рф

Новий пакет санкцій ЄС: країни не погодили заборону на продаж нафтових танкерів рф

Країни Європейського Союзу в рамках обговорення 12-го пакету антиросійських санкцій від ЄС не погодили заборону на продаж застарілих нафтових танкерів російським компаніям для перевезення нафти.

Про це повідомило інформаційне агентство Reuters. Як зазначається, новий пакет санкцій зосереджений на забороні алмазів російського походження і на нових заходах для стримування потоків російської нафти.

Хоча основною темою і є алмази, у ЄС також хочуть ускладнити обхід росіянами існуючих санкцій, включаючи ліміт цін на нафту, який встановлений G7. У нових санкціях будуть міститись жорсткіші заходи, адже в останні місяці дотримання вимог щодо стелі цін зменшилося.

Крім того, Європейська комісія спочатку пропонувала заборонити продаж старих танкерів російським компаніям або заборонити їхнє використання в рф. Також пропонувалось встановити заборону компаніям, які використовують танкери для обходу стелі цін на нафту. Проте ця пропозиція була вилучена. Джерело Reuters розповіло, що країни Середземномор'я з сильними судноплавними компаніями стурбовані тим, що заходи можуть поставити їх у невигідне конкурентне становище.

Таким чином транспортним компаніям тепер необхідно буде лише "звітувати" про такі продажі.

Найважливішим новим заходом, який ухвалять у пакеті санкцій, буде пряма заборона на імпорт непромислових російських алмазів з 1 січня 2024 року. За словами джерел, ця пропозиція була узгоджена. Також планується ввести поетапну непряму заборону російських алмазів з інших джерел.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Європейський союз додав до списку об'єктів санкцій шість осіб і п'ять організацій, які пов'язані з розробкою та виробництвом безпілотників, що використовуються росією у війні проти України.

Головне