Норвегія передасть Україні шість винищувачів F-16

Норвегія передасть Україні шість винищувачів F-16

Норвегія передасть Україні шість винищувачів F-16 до кінця цього року. Зараз українські пілоти та технічний персонал проходять підготовку.

Про це повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, передає NRK.

Він підкреслив, що здатність України захищатися від повітряних атак є ключовою для її оборони від росії.

"Норвегія вирішила передати Україні шість винищувачів F-16. Ми плануємо розпочати поставки у 2024 році," – заявив прем'єр.

Варто додати, що Норвегія відмовилася від F-16 у 2021 році у зв’язку з введенням в експлуатацію нових F-35. Країна передала свої F-16 у кількості 32 штуки Румунії, але все ще має ці винищувачі напоготові. Крім того, з осені минулого року Норвегія бере участь у підготовці українських пілотів-винищувачів у Данії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт НАТО-2024: які виклики перед альянсом та наскільки він готовий підтримати Україну

Перед цим президент Володимир Зеленський заявив, що поки в України не буде 128 літаків, ми не зможемо дорівнятися до росії. За словами президента, росія щоденно використовує в операціях проти України близько 300 літаків.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, перша леді України Олена Зеленська разом із заступницею міністра оборони Наталією Калмиковою відвідали Національний військово-медичний центр імені Волтера Ріда під час візиту до Вашингтона.

Головне