Науковці побачили в космосі планету, повністю вкриту "киплячим океаном"

Науковці побачили в космосі планету, повністю вкриту

Науковці виявили у космічному просторі екзопланету TOI-270 d, яка, ймовірно, повністю вкрита океаном. При цьому вода у ньому може сягати 100 градусів за Цельсієм або і більше, пише The Guardian.

Під час спостережень за небесним тілом дослідники виявили водяну пару, а також наявність хімічних ознак метану та вуглекислого газу в його атмосфері. Планета, радіус якої є удвічі більшим за Земний, розташовується за 70 світових років від нашої.

Учені з Кембриджського університету дійшли висновку, що виявлена хімічна суміш відповідає водному світу, де океан має займати всю площу. Також, на їхнє переконання, атмосфера планети має бути багата на водень. 

"Температура океану може досягати 100 градусів [за Цельсієм] і більше", - зазначив професор Нікку Мадхусудхан. 

Водночас він заявив, що наразі невідомо, чи міг би він бути придатним для життя. 

Один бік TOI-270 d постійно розвернений до своєї зірки, а другий - перебуває у вічній темряві. Тому на планеті спостерігається різкий температурний контраст. 

"Вдень океан буде дуже гарячим. На нічному боці потенційно можуть бути придатні для життя умови", - розповів Мадхусудхан.

Професор додав, що атмосфера планети у десятки або сотні разів перевищує тиск на поверхні Землі. Глибина океану, що вкриває небесне складає від кількох десятків до сотень кілометрів з крижаним морським дном і скелястим ядром під ним. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні астрономи виявили планету, якої б взагалі не мало існувати. Вона настільки перевищує розміри свого сонця, що суперечить сучасному розумінню того, як формуються такі небесні тіла та сонячні системи в цілому.


 
 
 
 

 

 

 

Головне