МАГАТЕ вимагає від рф доступ до всіх об'єктів Запорізької АЕС: хочуть перевірити дахи реакторів

МАГАТЕ вимагає від рф доступ до всіх об'єктів Запорізької АЕС: хочуть перевірити дахи реакторів

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче отримати додатковий доступ до окупованої ЗАЕС, щоб провести перевірку об'єктів станції. Про це повідомили у прес-службі МАГАТЕ.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що експерти агентства протягом останнього часу перевірили деякі частини АЕС, зокрема, ділянки периметра великого ставка-охолоджувача. Також було проведено піший огляд території атомної електростанції. Під час нього представники МАГАТЕ не помітили візуальних ознак мінування станції або наявності вибухівки на ній.

Однак представники МАГАТЕ хочуть додаткого перевірити станцію на відсутність мін або вибухівки. Зокрема, вони хочуть мати доступ до дахів третього та четвертого реакторів, а також до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження станції.

За словами Рафаеля Гроссі, представники МАГАТЕ повинні отримати повний доступ до всієї території ЗАЕС, щоб мати можливість контролювати повне дотримання п'яти базових принципів із захисту найбільшої атомної станції в Європі в умовах війни.

Нагадаємо, раніше Рафаель Гроссі стверджував, що інспектори МАГАТЕ не виявили ознак мінування території ЗАЕС

Як повідомляли "Ми-Україна", у ЗСУ попередили українців про можливу підготовку росією провокації на території окупованої ЗАЕС. За даними військових, на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС окупанти розмістили схожі на вибухові пристрої предмети.

Головне