Китай став найбільшою у світі в'язницею для журналістів: у 2022 році за ґрати потрапило понад 100 осіб

Китай став найбільшою у світі в'язницею для журналістів: у 2022 році за ґрати потрапило понад 100 осіб

Китай торік ув'язнив понад 100 журналістів. Цей показник є найвищим у світі, наголошує міжнародна організація захисту прав людини, яка оберігає свободу слова в усьому світі "Репортери без кордонів" (Reporters Without Borders, RWB).

Як пише AP, китайський лідер Сі Цзіньпін веде "хрестовий похід проти журналістики".

На додачу його уряд було визнано у 2022 році одним із найбільших експортерів пропагандистського контенту. У цьогорічному Індексі свободи преси Китай посів посів передостаннє місце, гіршою ситуація є лише в Північній Кореї.

Правляча в країні Компартія ще більше посилила контроль над засобами масової інформації в країні, де і так всі видання та мовники належать державі. Усі без виключення медіа зобов'язані застосовувати цензуру. Таким чином під суворою забороною перебувають будь-які матеріали, які хоча б частково поширюють думки опозиційні однопартійному правлінню.

Окрім того, в Китаї запроваджена найширша у світі "система інтернет-контролю". Вбудовані у неї фільтри мають на меті заблокувати перегляд китайськими громадянами іноземних веб-сайтів, агентств новин, сайтів урядів та сторінок активістів.

Нагадаємо, днями Міжнародна організація “Репортери без кордонів” опублікувала свіжий Всесвітній індекс свободи преси. У рейтингу 2023 року Україна посідає 79 місце, що на 27 щаблів вище, ніж було торік.

Як писав "Ми-Україна" раніше, все більше китайців не можуть виїхати з Китаю, їм на це не дає дозволу влада. У пастку заборон на виїзд потрапили “десятки тисяч громадян КНР” та навіть іноземці.

Головне