Канада підготувала безпекову угоду з Україною

Канада підготувала безпекову угоду з Україною

Канада підготувала безпекову угоду з Україною, проєкт якої вже передали Києву. Таким чином будуть реалізовані домовленності між лідерами Канади та України.

Про це повідомила Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Цмоць.

"Я дуже рада вам повідомити, що в п’ятницю Канада вислала до Ігоря Жовкви копію угоди, щоб розпочати детальніші переговори, щоб за кілька тижнів закінчити переговори між Канадою і Україною", - заявила посол.

У Канаді переконані, що ця має бути про "безпекові запевнення – security assurances". За її словами, вона не вбачає ніяких проблем у цьому терміні. Цмоць також зазначила, що такий підхід є спільним для країн "Великої сімки" (G7).

"Серед держав G7 є прагнення надати Україні ці запевнення, і це термінове питання", - пояснила вона.

Наталка Цмоць наголосила, що ухвалення цієї безпекової угоди буде відповідати домовленостям канадських та українських лідерів. При цьому прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо ще у вересні 2023 року під час візиту президента України Володимира Зеленського до країни заявив, що Канада має намір покласти на папір свої зобов’язання щодо багаторічної підтримки, аби Україна була впевнена у передбачуваності відповідної підтримки у майбутньому.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Україна вже веде переговори щодо безпекових гарантій з низкою інших країн. Першочергово йдеться про Сполучені Штати Америки, розповів радник керівника Офісу президента Владислав Власюк.

Головне