ЄС не передаватиме Україні 5 млрд євро прибутку від заморожених активів росії

ЄС не передаватиме Україні 5 млрд євро прибутку від заморожених активів росії

Європейський Союз вирішив не передавати Україні 5 мільярдів євро прибутку, отриманого від інвестування заморожених у 2022—2023 роках російських активів. Про це повідомляє видання Politicо.

"Ми не розподіляємо цей прибуток серед акціонерів і зберігаємо його до отримання подальших вказівок. Ці кошти будуть використані для покриття витрат, ризиків та збитків, завданих центральними депозитаріями цінних паперів через війну в Україні", — йдеться у повідомленні.

Єврокомісія планує передати на допомогу Україні лише доходи, отримані після 15 лютого 2024 року.

Близько 90% від цієї суми хочуть направити через Європейський фонд миру на закупівлю зброї, а решту 10% — на відновлення країни.

Єврокомісія вирішила, що 5 мільйонів євро, які перебувають на утриманні Eruclear, будуть буфером для оплати поточних і потенційних судових позовів в росії та інших країнах. 

"Прибутки за 2022-2023 рр., пов’язані з російськими іммобілізованими активами, відокремлюються від прибутків business as usual", – повідомляють там.

Нагадаємо, Фінляндія відмовила у дозволі на польоти турецькій авіакомпанії Southwind Airlines через її зв'язки з росією. Про це повідомили заяві Агенції з питань транспорту та зв'язку Фінляндії Traficom.

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський відвідав поранених воїнів на Сумщині. Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

Головне