Якщо Китай хоче Тайбей, він має також повернути собі окуповану росією територію, - президент Тайваню

Якщо Китай хоче Тайбей, він має також повернути собі окуповану росією територію, - президент Тайваню

Президент Тайваню Лай Цінде відповів на на територіальні претензії Китаю, нагадавши Пекіну про китайські землі, які наразі перебувають у складі росії. 

"Якщо Китай прагне анексувати Тайвань заради територіальної цілісності, чому б не повернути землі, окуповані росією, які були передані за Айгунським договором? росія зараз перебуває у найслабшій позиції", - цитує його слова Reuters.

Лай згадав Айгунський договір 1858 року, за яким Китай передав hосійській імперії значні території на Далекому Сході. Цей договір, разом з Пекінською конвенцією 1860 року, Китай вважає одним з "нерівноправних" договорів з іноземними державами.

Президент Тайваню підкреслив, що наміри Китаю щодо Тайваню не пов'язані з діями чи словами окремих осіб або політичних партій на острові. Він висловив думку, що справжньою метою Китаю є зміна міжнародного порядку, заснованого на правилах.

"Він хоче досягти гегемонії на міжнародній арені, в західній частині Тихого океану - ось його справжня мета," - заявив Лай.

Як відомо, Китай розглядає демократично керований Тайвань як свою власну територію і не відмовляється від можливості застосування сили для встановлення контролю над островом. Натомість уряд Тайваню відкидає ці претензії, наполягаючи на праві жителів острова самостійно визначати своє майбутнє.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Японія повідомила про ще одне територіальне вторгнення Китаю менш ніж за тиждень.

 

Головне