Хакери з Північної Кореї зламали провідного російського виробника ракет, - ЗМІ

Хакери з Північної Кореї зламали провідного російського виробника ракет, - ЗМІ

Хакери КНДР таємно зламали комп’ютерні мережі великого російського виробника ракет. Про це пише Reuters.

Згідно з оприлюдненими даними, агентство виявило групи кібершпигунів, що пов’язані з урядом Північної Кореї. Вони таємно встановили приховані цифрові бекдори в системи "НВО Машинобудування", ракетно-конструкторського бюро з російського Реутова.

Чи отримали північнокорейські хакери якісь дані після зламу російської системи - невідомо. Однак за декілька місяців після цього Пхеньян оголосив про декілька розробок у своїй програмі зі створення балістичних ракет.

В Reuters наголошують, що все це свідчить про готовність КНДР націлюватися навіть на своїх союзників, таких як росія, щоб отримати доступ до важливих технологій.

Також повідомляється, що хакери КНДР мали доступ до російських даних протягом п'яти місяців. Весь цей час вони могли читати електронну пошту в системі "НВО Машинобудування", переходити між мережами та витягувати дані. 

КНДР могла використати дані, які викрала у росіян, не лише для виробництва ракет. Але і для використання ракетного палива. Минулого місяця Північна Корея провела випробувальний запуск Hwasong-18, першої зі своїх міжконтинентальних балістичних ракет, яка використовує тверде паливо. Такий метод заправки може забезпечити швидше розгортання під час війни, оскільки не потребує заправки паливом на стартовому майданчику, що ускладнює відстеження та знищення ракет перед стартом.

"НВО Машинобудування" виробляє міжконтинентальні балістичні ракети під назвою SS-19, які заправляються паливом на заводі та герметично закриваються. Цей процес, відомий як "ампулізація", дає аналогічний стратегічний результат.

"Це важко зробити, тому що ракетне паливо, особливо окислювач, є дуже їдким. Північна Корея оголосила, що робить те саме наприкінці 2021 року. Якби "НВО Машинобудування" мала для КНДР корисну інформацію, це була б вона", - заявив Джеффрі Льюїс, дослідник ракет із Центру досліджень проблем нерозповсюдження зброї імені Джеймса Мартіна.

Як повідомляли "Ми-Україна", у ЗСУ іронічно відреагували на візит російського міністра оборони Сергій Шойгу в Північну Корею. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що час минає, а в тоталітарних режимах картинка залишається незмінною.

Головне