Міжнародні аудитори поставили вирок: експерт розповів про провальну роботу НАЗК

Міжнародні аудитори поставили вирок: експерт розповів про провальну роботу НАЗК

Незалежний зовнішній аудит оцінив ефективність роботи діяльності НАЗК за 2020-2021 роки. За результатами оцінки, роботу агенції не можна назвати ефективною.

Про це розповів експерт з питань безпеки Валерій Поцелуйко в ефірі ток-шоу "На часі".

"Коли ми говоримо про НАЗК я відкрию документ, який нещодавно був оприлюднений. Проект покликаний для того, щоб виявляти додатково корупціонерів. Коли у системи побудовані свої шляхи виявлення, вони хочуть ще глибше "копнути", щоб повністю викорінити цю корупцію. В архітектурі антикорупційної системи НАЗК моніторить у кого які статки і потім передають у НАБУ. Потім НАБУ, потім антикорупційна прокуратура, потім Вищий антикорупційний суд", - сказав він.

Поцелуйко заявив, що він прочитав звіт Комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК.

"Якщо коротко, то це вирок НАЗК – остаточний і безповоротний її некомпетентності, діяльності за рік. Провальний і ще й протизаконний. Там є порушення, які тягнуть на великі строки. 217 сторінок повного знищення роботи НАЗК за рік", - пояснив він.

За його словами, НАЗК не показали інформацію керівництва агенції, вона – закрита.

Крім того, по закону кожен рік має проводитись незалежна оцінка роботи НАБУ. Ця перевірка не проводилась з 2016 року.

Довідка.

За результатами оцінки, НАЗК виконало 148 критеріїв з 206. Це 72%. Не виконано 58 критеріїв — це 28%. Проте аудитори не змогли сказати, що робота агентства була ефективною.

Важливо наголосити, що йдеться про роботу НАЗК протягом 2020-2021 років. Також у роботі агенції були і перепони. До прикладу, рішення Конституційного суду від жовтня 2020 року про скасування більшої частини мандату НАЗК, що могло вплинути на їх ефективність.

Це призвело до закриття численних кримінальних та адміністративних проваджень щодо ймовірних корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, у тому числі кейсів, які перебували на розгляді НАЗК.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, під Іркутськом відкрили пам’ятник російському окупанту.

Головне