Делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні глав МЗС

Делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні глав МЗС

Делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністрів закордонних справ через присутність на ньому очільника МЗС росії Сергія Лаврова.

Про це речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook. Як зазначається, засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ відбудеться 30 листопада - 1 грудня в місті Скоп'є (Північна Македонія).

Ніколенко подякував Північній Македонії за пріоритизацію питання протидії російській агресивній війни в Україні під час свого головування в Організації.

Водночас, за його словами, росія безперервно руйнує ОБСЄ та зловживає правилом консенсусу, країна також використовує шантаж та погрози та блокує консенсус у ключових питаннях. Зокрема, рф прагнула блокування кандидатури Естонії на головування в ОБСЄ у наступному році.

Крім того, росія незаконно затримала трьох українців-представників ОБСЄ. Вони перебувають у в'язницях вже понад 500 днів.

"росія створила екзистенційну кризу в ОБСЄ та перетворила організацію на заручника своїх примх та агресії", - розповів Ніколенко.

Глава МЗС росії братиме участь у міністерському засіданні ОБСЄ вперше з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року. Країна-агресорка буде продовжувати посилювати кризу в Організації. Тож українська делегація цього разу брати участь у засіданні не буде.

Глави МЗС Естонії, Латвії та Литви також бойкотуватимуть засідання ОБСЄ.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, росія та Білорусь використали своє право вето під час голосування з обранням наступної голови Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) у 2024 році, висунутої кандидатури Естонії.

Головне