Деякі країни ЄС збільшили імпорт російського ядерного палива в 2023 році

Деякі країни ЄС збільшили імпорт російського ядерного палива в 2023 році

Деякі країни Європейського Союзу, незважаючи на бажання повністю від нього відмовитись, збільшили імпорт російського ядерного палива.

Про це повідомив телеканал Sky News з посиланням Агентство Євратома. Як зазначається в даних Агентства, п'ять країн Європейського Союзу, які використовують водно-водяні енергетичні реактори зразка рф, перевили рівень імпорту ядерного палива з російської федерації у довоєнні роки.

При цьому йдеться про наступні країни: Болгарія, Чехія, Фінляндія, Угорщина та Словаччина.

У 2022 році показник імпорту російського ядерного палива вже зріс, а цього року перевищив показник 2021 року, до повномасштабного вторгнення росії.

Виконувач обов'язків глави Агентства Євроатому заявив, що підприємства п'яти країн наразі займаються створенням додаткових запасів свіжого палива. Наступні закупівлі, ймовірно, у короткостроковій перспективі будуть сприяти зростанню кількості матеріалів, які відправляють на реактори ВВЕР з країни-агресорки в порівнянні з 2021 роком.

Нагадаємо, у Чехію почав знову надходити російський газ, хоча його подача припинилась на початку 2023 року. Це відбувається закупівлю певними трейдерами у жовтні газу з рф. Загалом із січня до кінця жовтня 2023 року на поставки газу з країни-агресорки припало 79,6 млн кубометрів. Це дорівнює 1,2%.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло бельгійську компанію Fluxys у перелік міжнародних спонсорів війни. Fluxys внесли у список через сприяння експорту скрапленого природного газу з рф, який забезпечує фінансування російської війни в Україні. 

Головне