Деяка зброя США виявилася неефективною в Україні через російське глушіння GPS, - WP

Деяка зброя США виявилася неефективною в Україні через російське глушіння GPS, - WP

Частина американської зброї, зокрема боєприпаси із супутниковим наведенням, виявилися неефективними в Україні, оскільки не змогли протистояти російським технологіям глушіння сигналів GPS. Через це українська сторона відмовилася від застосування деяких типів озброєння, пише WP.

За даними видання з посиланням на заяви високопоставлених українських військових, приглушення росією систем наведення сучасної західної зброї, наприклад артснарядів Excalibur із GPS-наведенням та систем HIMARS, підірвало спроможність України оборонятися від російських окупантів.

"росія продовжує розширювати використання засобів радіоелектронної боротьби. Водночас ми продовжуємо слідкувати, аби Україна мала можливості, необхідні для ефективного захисту", - відреагували на цю інформацію у США.

У WP наголошують, здатність росії боротися з високотехнологічними боєприпасами має наслідки не лише для України, також це небезпечно і для країн Заходу. Адже держава-агресор може надати ці технології своїм союзникам - Китаю та Ірану.

"Оскільки ми ділимося інформацією з нашими партнерами, а наші партнери діляться з нами, росіяни, безумовно, також діляться з Китаєм. І навіть якщо вони не діляться з Китаєм… Китай стежить за подіями в Україні", - заявив високопоставлений український військовий.

За деякими даними, 155-міліметрові снаряди Excalibur нині ефективні лише на 10%. Хоча ще минулого року їхня ефективність перевищувала 50% - тобто більше половини цих снарядів вражали ворожі цілі. 

Раніше військові експерти неодноразово наголошували - росіяни роками знали, як ефективно вести радіоелектронну війну. Американські фахівці додають -  використання росією засобів електронної боротьби для боротьби з керованими боєприпасами стало значущою подією на полі бою за минулий рік.

Як повідомляли "Ми-Україна", Велика Британія передала Україні пакет допомоги, який допоможе зміцнити протиповітряну оборону країни. До пакету увійшли радари ППО, хибні цілі та системи РЕБ на загальну суму 70 млн фунтів стерлінгів.

Головне