Більше половини коштів на відбудову Ірпеня витрачають без тендерів на Prozorro – дослідження

Більше половини коштів на відбудову Ірпеня витрачають без тендерів на Prozorro – дослідження

Більше половини коштів на відбудову Ірпеня витрачають без тендерів на Prozorro. Про це  повідомляє Transparency International Ukraine.

Так, 558 мільйонів гривень на відбудову міста віддадуть підрядникам, яких обрали без конкуренції, йдеться в дослідженні проєкту Dozorro. Це 60% вартості усіх договорів на відбудову міста, які уклали станом на кінець липня 2023-го. Майже половину коштів отримають шість підрядників.

На Prozorro є інформаця про угоди на 933 мільйони гривень, що повʼязані з відбудовою Ірпеня. Найбільше закупівель оголосив Департамент регіонального розвитку Київської ОВА, на 701 мільйон гривень.

Із 547 договорів лише 28 уклали за результатами конкурентних процедур. Решту закупівель проводили без використання Prozorro, підрядники фактично обирали замовників напряму.

Підрядник-лідер із закупівель щодо відбудови міста – київське ТОВ "І. Б. К. Девелопмент" (135 мільйонів гривень). Компанія фігурує в низці кримінальних проваджень, ідеться в дослідженні Dozorro. Так, нещодавно фірма мала виконати капремонт в Національному університеті біоресурсів і природокористування, але не зробила цього, хоч і отримала за це 30 мільйонів гривень.

Підрядник-лідер із закупівель щодо відбудови міста – київське ТОВ "І. Б. К. Девелопмент" (135 мільйонів гривень). Компанія фігурує в низці кримінальних проваджень, ідеться в дослідженні Dozorro. Так, нещодавно фірма мала виконати капремонт в Національному університеті біоресурсів і природокористування, але не зробила цього, хоч і отримала за це 30 мільйонів гривень.

Крім того, ще щонайменше чотири компанії, які мають «підозріле минуле», отримали замовлення на відбудову Ірпеня на 218 мільйонів гривень. Загалом "сумнівні фірми", як кажуть у Рozorro, отримали підрядів на 434 мільйони гривень.

Як писали "Ми-Україна" раніше дороги і стадіони за десятки мільйонів, барабани в укриття або пісок на пляжі в столиці. Влада у містах продовжує дивувати замовленнями на багатомільйонні закупівлі.

Головне