Байден зустрівся із Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско: що вже відомо

Байден зустрівся із Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско: що вже відомо

Президент США Джо Байден привітав свого китайського колегу Сі Цзіньпіна у Сан-Франциско. Про це повідомляє CNN.

Початок переговорів делегацій США та Китаю був відкритим. Сторони обмінялися привітанням та вступними промовами.

Байден заявив, що для нього є "честю та задоволенням" приймати Сі Цзіньпіна в США. Сі Цзіньпін зі свого боку заявив, що відносили між Штатами та Китаєм є "найважливішими" в усьому світі.

Також сторони підняли питання щодо того, що КНР і США не мають права повертатися один до одного спиною, а конкуренція не повинна стати превалюючим трендом, про що заявив Сі Цзіньпін.

Водночас лідер Китаю додав, що конфлікт між КНР та Сполученими Штатами мав би "нестерпні наслідки" для обох сторін.

Після перших заяв глав двох держав розпочалася закрита частина їхньої зустрічі.

Як відомо, головною темою перемовин Байдена та Сі стане війна в Україні, яку розвʼязала російська федерація.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. У ході розмови глава української держави висловив подяку Канаді за оборонну та фінансову підтримку.

"Багаторічна канадська програма допомоги є надзвичайно важливим сигналом для світу щодо неослабної підтримки України до її перемоги. Обговорили ситуацію на полі бою, подальшу оборонну співпрацю з акцентом на посилення української системи ППО, а також збільшення спроможностей мобільних вогневих груп для боротьби з БпЛА", - зазначив Володимир Зеленський.

Як писали "Ми-Україна" раніше, представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих росією українських дітей.

Головне