Австралія хоче утилізувати військові гелікоптери, які просила Україна

Австралія хоче утилізувати військові гелікоптери, які просила Україна

Міністерство оборони Австралії хоче утилізувати гелікоптери MRH-90 Taipan незважаючи на запити України щодо їхньої передачі.

Про це повідомляє телеканал ABC.

Це рішення викликало обурення з боку української громади в Австралії та дипломатичного корпусу. Україна подала офіційний запит на отримання гелікоптерів 19 грудня 2023 року, не зважаючи на проблеми з їхньою безпекою та експлуатацією, включаючи аварію одного з апаратів у 2023 році.

Наразі розпочато процес утилізації авіатехніки, що викликає невдоволення українців в Австралії, які вважають, що ці гелікоптери можуть бути корисні на передовій в умовах війни.

Представники української громади та дипломатичні посадовці висловлюють занепокоєння та закликають до розгляду альтернативних варіантів перед утилізацією цієї техніки.

"Ми по-різному оцінюємо ризики. Ми на війні", - повідомив один з оганізаторів українського мітингу у Сіднеї Антон Богданович.

"Уряд Австралії, на жаль, не повідомив, чому ці вертольоти були виведені з експлуатації і чому вони закопані в землю. Посол України у Австралії Василь Мірошниченко при цьому припустив, що "можливість ще є" і Київ поки що "не отримав жодної відповіді", – додала Австралійської федерації українських організацій Катерина Аргиру.

MRH-90 Taipan замінюють 40 гелікоптерами UH-60M Black Hawk, але наразі до Австралії прибула лише невелика кількість літаків американського виробництва. Уряд стверджує, що Австралія, залишаючись однією з "найбільших країн, що не входять до НАТО", продовжує активно вносити свій внесок у підтримку України в умовах конфлікту.

З початку війни, Австралія передала Україні 120 одиниць військової техніки, включаючи літаки Bushmaster, літаки із клиноподібним хвостом та артилерійські машини, що свідчить про важливий внесок у зусилля опору в Україні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у  ГУР розповіли, скільки у росіян залишилось літаків А-50 та в якому вони стані.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.