Американська база протиракетної оборони Aegis Ashore запрацює у Польщі вже 15-го грудня

Американська база протиракетної оборони Aegis Ashore запрацює у Польщі вже 15-го грудня

База протиракетної оборони Aegis Ashore від Сполучених Штатів Америки офіційно запрацює у Редзіково в Польщі вже в п’ятницю, 15 грудня.

Про це повідомив контрадмірал ВМС США Дуглас Вільямс, виконувач обов'язків директора Агентства з протиракетної оборони (MDA) у письмових даних перед слуханнями в комітеті Конгресу зі збройних сил.

За його інформацією, також планується до травня 2024 року додаткові доопрацювання на базі та в липні 2024 року передати її під управління та контроль НАТО для “захисту європейських держав від загроз балістичних ракет, джерела яких розташовані поза євроатлантичним регіоном”.

Ця база розміщена в 165 км від кордону з росією. Там на озброєнні стоять три системи вертикального пуску MK 41 VLS. Кожна з цих систем оснащена вісьмома контейнерами з ракетами SM-3 IIA ( 24 ракети в цілому), радаром SPY-1D (V) і системою управління вогнем (FCS).

Після введення в дію цього об’єкту в Європі їх буде налічуватись вже два. Перша подібна установка була розміщена в Румунії ще в 2016 році. На меті цих баз - виявлення, відстеження та перехоплення балістичних загроз у разі їхнього пуску. У Пентагоні зазначили, що ці бази потрібні для оборони Західної Європи, і вони не здатні підірвати військово-стратегічний потенціал рф.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, розвідка США не знала про плани ХАМАС напасти на Ізраїль, заявив координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі. 

Головне