Україна зможе отримувати електроенергію від країн ЄС в аварійних ситуаціях: подробиці

Україна зможе отримувати електроенергію від країн ЄС в аварійних ситуаціях: подробиці

України тепер має можливість отримувати аварійну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх, а і від інших країн Європейського Союзу.

Про це повідомила прес-служба НЕК "Укренерго" у Telegram-каналі. Як зазначається, відповідну угоду про багатосторонню аварійну допомогу, яка сьогодні набуває чинності, “Укренерго” підписало із 15-ма системними операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E.

"Вона дозволяє Укренерго звертатися по допомогу в непередбачуваних ситуаціях, таких як російські атаки на енергетичну інфраструктуру компанії", - йдеться в повідомленні компанії.

При цьому аварійна допомога – це термінове постачання електроенергії з іншої країни на запит системного оператора. Це відбувається у випадку, якщо внутрішні резерви та засоби для уникнення одночасного вимкнення великої кількості споживачів уже вичерпані. Від імпорту вона відрізняється тим, що це екстрений захід для подолання позаштатної ситуації, а потребу в ньому неможливо спрогнозувати завчасно. Імпорт же здійснюється у заздалегідь визначені строки згідно з підписаними комерційними контрактами, зазначили в "Укренерго".

Також раніше Україна могла розраховувати на підтримку від енергосистем сусідніх держав. З підписанням нової угоди коло держав, в яких за потреби можна буде запитувати аварійну допомогу, розширилося та включає енергосистеми, з якими ми не є сусідніми. Це ще більше посилює стійкість енергосистеми України, що критично важливо в умовах регулярних російських атак на нашу енергетичну інфраструктуру.

"Ця угода, безумовно, є ще одним важливим внеском в енергетичну стабільність і стійкість України. Завдяки солідарності та рішучості наших друзів, ОСП континентальної Європи, "Укренерго" може розраховувати на більшу екстрену допомогу. Отже, сьогодні українська мережа ще сильніша, а це означає, що українці матимуть світло вдома навіть у найтемнішу пору. Від імені "Укренерго" та української енергетики я дякую нашим партнерам за непохитну та безпрецедентну підтримку", - пояснив голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, член наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко заявив, що Україні потрібно змінити тарифи на електроенергію. Так ми матимемо змогу повноцінно підготуватися до наступного опалювального сезону.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.