Як покращити продуктивність та уникнути вигоряння на роботі

Як покращити продуктивність та уникнути вигоряння на роботі

Сьогодні вигоряння - надзвичайно поширений запит. Щоб протистояти йому, візьміть у своє життя ці декілька простих лайфхаків:

ДБАЙТЕ ПРО МЕЖУ МІЖ РОБОТОЮ ТА ОСОБИСТИМ ЧАСОМ. Аби після роботи було простіше переключитися, придумайте "ритуал закриття роботи". Наприклад, перевдягайтеся в "неробочий" одяг. Увечері не говоріть про роботу, а на вихідних не читайте робочі чати.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ОБОВʼЯЗКИ. Проаналізуйте, чи всі поточні задачі є вашою безпосередньою зоною відповідальності. Відкривши статут, ви, імовірно, будете здивовані! Коли виявите понаднормове навантаження, яке зазвичай берете на себе - викресліть його зі щоденного плану.

ВЧІТЬСЯ ГОВОРИТИ "НІ". Коли на вас знову спробують скинути зайву роботу - сміливо відмовляйте. В жодному разі не беріть провину, що сказали "ні". Прийміть, що люди можуть ображатися на ваше "ні", але все одно залишайтеся у здорових межах.

ЗБАЛАНСУЙТЕ ЖИТТЯ. Зробіть список того, що окрім роботи потребує вашого часу: сімʼя, здоровʼя, хобі. В цьому допоможе техніка "Колесо балансу" зі "Щоденника гармонійної особистості", який я рекомендую вести своїм клієнтам, зокрема при вигорянні.

СТРУКТУРУЙТЕ СПРАВИ. Розділіть їх на те, що пріоритетне, і те, що можна відкласти. Відкладаючи другорядне, не лайте себе і не докоряйте собі. Адже ви не робот і маєте право на відпочинок.

ЗБИРАЙТЕ ІДЕЇ, ЯК ПОДБАТИ ПРО СЕБЕ. Складіть "ресурсний список" того, що може допомогти відпочити та поновити сили. На роботі облаштуйте "дошку турботи" і обмінюйтеся ідеями з колегами. Це дозволить знайти однодумців та відшукати нові способи подбати про себе.

ЗМІНІТЬ БАЛАНС НАВАНТАЖЕННЯ. Вигоряння вказує на дисбаланс навантаження. Тож вносьте корективи! Не працюйте в обідню перерву, не беріть роботу додому. Переконайтеся, що мінімум 20 годин на тиждень проводите не за роботою.

ДЕЛЕГУЙТЕ. Просіть про допомогу на роботі і вдома. Якщо важко - проаналізуйте, які саме установки не дають цього робити. Попрацюйте з ними. Візьміть собі декілька нових концепцій на кшталт "один у полі не воїн". Або "гуртом і батька легше бити")

УНИКАЙТЕ ГІПОДИНАМІЇ. Подумайте, яка фізична активність вам подобається - і робіть її щодня. Це допоможе переключитися та емоційно перепочити від звичної діяльності.

Якщо ж знадобиться підтримка професійного психолога - записуйтеся на особисту чи онлайн консультацію.

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне