ІІІ саміт Європейської політичної спільноти: підсумки для України

ІІІ саміт Європейської політичної спільноти: підсумки для України

Напередодні Зеленський був у Гранаді (Іспанія) на Саміті Європейської політичної спільноти, де вільні нації континенту обговорюють нагальні безпекові питання. До України особлива увага. Брати участь у таких форматах дуже важливо, оскільки на таких зустрічах, як правило, закладаються підвали ухвалення важливих рішень, також такі формати гарне місце для проведення важливих двосторонніх зустрічей.

Пріоритетами візиту Зеленський назвав: посилення української ППО, посилення європейської архітектури безпеки, привернення уваги до проблем у Чорноморському регіоні й продовольчої безпеки.

Про які результати вже можна говорити?

Передусім на зустрічі з Прем’єр-міністром Королівства Іспанія Педро Санчесом Зеленський обговорив новий пакет оборонної підтримки, який містить додаткові засоби ППО (шість пускових установок ЗРК Hawk), артилерію та антидронові системи. Крім того, Іспанія надасть Україні енергетичне обладнання. Також йшла мова про вступ України до ЄС та підтримку Іспанії у цьому процесі. 

Наскільки можна судити з публічних заяв плідною була і зустріч з Прем'єр-міністркою Італії Джорджею Мелоні. В топі теж було обговорення нового оборонного пакета від Італії, зокрема в контексті посилення протиповітряної оборони. Також Італія готова взяти патронат над відновленням Одеси. Ну і в цілому очевидно йшла мова про протидію росії у її гібридних загрозах.

Також хочу відзначити зустріч з Прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Нам потрібно налагоджувати відносини з Вірменією, яка прагне дистанціюватись від росії. Це в наших національних інтересах. Треба допомагати інтегруватись Вірменії у Західний світ, і якщо ми можемо виступити своєрідним містком, то це треба зробити.

Окрім цих зустрічей Зеленський провів перемовини з Президентом Франції Еммануелем Макроном, Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, з  Президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою, з Федеральним канцлером Олафом Шольцом, з Прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Тематика зустрічей було відповідно до завдань, які Зеленський озвучив напередодні візиту.

Тож в підсумку за результатами візити у нашу скарбничку лягло:

  1. посилення спроможностей системи протиповітряної оборони України.
  2. Закріплення єдності ЄС у підтримці України.

В цілому атмосфера була позитивною для України, долучення нашої країни до європейських дискусій є важливими кроками на шляху нашої євроінтеграції. Звичайно є окремі складнощі з окремими країнами в ЄС, але в цілому Європа потужно підтримує нашу державу.

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне