Чи зможуть демократи та республіканці знайти консенсус заради підтримки України

Чи зможуть демократи та республіканці знайти консенсус заради підтримки України

У середині лютого американські сенатори нарешті проголосували за пакет допомоги для України на 60 млрд. доларів, який є частиною більшого пакета допомоги, де також передбачені витрати на підтримку Ізраїлю, Тайваню та деякі інші цілі. Раніше ці ж сенатори "провалили" цей самий законопроєкт у "пакеті" з заходами проти нелегальної міграції з Мексики. Хоча ще восени минулого року саме впровадження таких заходів називалося республіканцями в якості умови голосування за допомогу для України. Однак після нового року позиція республіканців різко змінилася, і вони уже були проти голосування компромісного з демократами законопроєкту. Це було результатом тиску з боку експрезидента Д. Трампа, який не хотів, щоб якісь заходи щодо кордону ухвалювалися зараз. Це мало б стати темою його власної президентської передвиборчої кампанії.

Таким чином, після "смерті" компромісу по кордону, видавалося, що пакет допомоги для України теж "похований", однак демократи у Сенаті разом з 22 сенаторами-республіканцями все ж змогли ухвалити підтримку для України без згадок про кордон з Мексикою. Це справді було проривним рішенням, яке водночас не було остаточним, бо тепер слово за Палатою представників. Там же спікер М. Джонсон, не висловивши якоїсь чіткої позиції з питання, просто розпустив палату на канікули, які будуть тривати до березня.

Водночас навіть після виходу з канікул Палата представників не буде одразу голосувати допомогу для України, бо спершу вони будуть змушені розв'язувати питання з бюджетом. У США наразі немає повноцінного бюджету на рік, а бюджет тимчасовий завершує свою дію 8 березня. Щоб уникнути блокування виплат у державному апараті, Конгрес має проголосувати новий тимчасовий бюджет, і цим, очевидно, займається у першу чергу спікер Джонсон. Якщо там все буде добре, то теоретично Палата представників могла б вийти на голосування за пакет допомоги для України на середину березня. Але політичні перешкоди не дозволяють на цей час нічого стверджувати.

Головна перешкода ухвалення допомоги для України – це Д. Трамп. Він, очевидно, має свої причини виступати проти цього рішення. По-перше, він вважає, що підтримка допомоги для України могла б виглядати перемогою чинного президента Дж. Байдена, а цього він не хоче. По-друге, і про це говорили деякі протрампістські сенатори, які були проти допомоги для України, ухвалення відповідного рішення "обмежить" Трампа після гіпотетичного обрання президентом у можливостях "домовитися" з путіним.

Судячи з публікацій американських ЗМІ, план Трампа щодо "врегулювання" конфлікту України та рф (який він раніше обіцяв "завершити за 24 години") полягає у тому, аби погрожувати Україні припиненням будь-якої допомоги, а росії – тим, що допомога Україні буде необмеженою, і так всадити сторони за стіл переговорів.

Водночас сам Трамп публічно уникає конкретики щодо своїх планів стосовно України. І це зрозуміло, бо серед його потенційних виборців є як прихильники допомоги Україні, так і противники. Тому він обрав дещо більш хитру стратегію блокування допомоги для України. Він, зокрема, заявив, що треба давати Україні не допомогу, а кредити, які, проте, згодом повертати буде не обов’язково. І хоча, на перший погляд, ця пропозиція може бути обговорювана, на практиці вона означає чергове відтермінування допомоги для України. Бо потрібно буде в чергове "поховати" ухвалений раніше у Сенаті законопроєкт і почати розробку нового, що може зайняти нові місяці. А після його розробки немає жодних підтверджень, що республіканці на чолі з Трампом знову не відкинуть власну ідею.

Тому головна можлива стратегія усіх друзів України – це не дати втягнути себе у чергові безперспективні дискусії. Якщо цього вдасться досягнути, то все ж допомога може бути проголосована у березні.

Як це може виглядати на практиці?

На даний момент спікер Джонсон заявляє, що він не буде вносити на розгляд Палати представників пакет допомоги для України, оскільки там немає нічого "про кордон з Мексикою".

Деякі конгресмени-республіканці уже погрожували раніше, що ініціюють відставку Джонсона, якщо той внесе на голосування пакет. Водночас вносити на голосування те або інше рішення – це виключне право спікера.

Теоретично існує альтернативний шлях можливого питання – збір підписів конгресменів під "петицією про розгляд". Вона має набрати 218 підписів, а тому потребуватиме підтримки як демократів, так і окремих республіканців. Останні поки що не готові підписуватися проти власного однопартійця, однак саме обговорення цього рішення – це уже тиск на Джонсона. Якщо петиція пройде, то його авторитет упаде нижче плінтуса, і він це розуміє.

Тому Джонсон зараз на "розтяжці". З одного боку Трамп, який вимагає нічого не голосувати, конгресмени-трампісти, які погрожують відставкою у разі винесення рішення на голосування. З іншого боку – демократи, президент Дж. Байден, який постійно обвинувачує республіканців і Джонсона у затримці допомоги для України, однопартійці, що займають проукраїнські позиції, численні європейські політики, що регулярно закликають конгресменів підтримати допомогу для України. Що обере Джонсон зараз сказати важко. Є надія, що він все ж прислухається до тих, хто за підтримку України, однак коли це може трапитися, поки що взагалі не ясно.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне