Що потрібно під час відключень світла і тепла: чим запастися на осінь та зиму

Що потрібно під час відключень світла і тепла: чим запастися на осінь та зиму

Після нетривалої перерви у відключеннях електрики, вони повертаються. Що варто придбати і мати вдома під час блекаутів – поради зібрав "Ми – Україна".

Електроенергія та світло

Автономне електропостачання. Генератори підходять лише для приватних будинків. Є бензинові, які більш дешеві та популярні, та дизельні бо газові – більш дорогі та менш популярні.

Для вибору генератору потрібно:

  • Розрахувати потрібну потужність. В калькуляцію входять показники усіх приладів, які працюватимуть одночасно, показник потужності, яка потрібна для їхнього запуску, запас потужності – плюс в середньому 25%, оскільки генератор не варто використовувати на повну. Але й надпотужний генератор теж не потрібен, бо вартість виробленої ним електроенергії зростатиме відповідно до додаткових витрат пального. Зазвичай для будинку з мінімальним набором приладів-споживачів, плюс можливо насос, телевізор, комп'ютер, потрібні генератори потужністю 3-5 кВт.
  • Визначитися із кількістю фаз. Є генератори однофазні, трифазні, комбіновані, вибір залежить від мережі. Як правило у приватних будинка мережа однофазна, але навіть якщо трифазна, експерти радять генератор з однією фазою, яку можна можна розподілити на три.
  • Обрати тип генератора за видом палива. Бензинові, які більш популярні, не такі гучні і можна придбати до нього захисний кожух. Він легше, ніж дизельний, заводиться, коли холодно. Але бензиновим потрібна перерва у роботі після 5-8 год, моторесурс двигуна обмежений та виробники зазвичай гарантують 2-3 тис. годин. Більш дорожчі дизельні мають у рази більший моторесурс, який може сягати 40 тис. годин, здатні довго працювати без перерви, економніше, ніж бензинові, витрачають пальне. Але вони, якщо ще й без захисного кожуха, набагато гучніші та в середньому на 30% дорожчі.

Генератори, як і будь-які інші автономні джерела, краще купувати на зниженні ажіотажного попиту. Але важливою є не тільки його вартість, а й ціна електрики, яку він виробляє: замість 4,32 грн/кВт вона коштуватиме від 13 грн/кВт і вище. І восени нас чекає ще й здороження пального, бо зростуть акцизи.

Оскільки генератори не варіант для багатоквартирного будинку, їхнім мешканцям доводиться обирати з інших можливих способів. Акумулятор, плюс зарядний пристрій та інвертор, який перетворює 12 вольт від акумулятора на 220 вольт для "розетки", – системи, які збирають зокрема й самостійно. Одразу варто нагадати, що це небезпечно, і велика кількість повідомлень про пожежі через самопальні "станції" цього літа тому підтвердження. Ще один бік системи акумулятор-інвертор – потреба у мережі. Вона не заощаджує електрику, а є додатковим споживачем. Але безлічі варіантів для автономного живлення у квартирах немає – або така система, або її заводський аналог – зарядні станції.

Якщо вибір за системою акумулятор-зарядний пристрій-інвертор, одразу варто відкинути використання у ній автомобільного свинцевого кислотного акумулятора, хоча вони й найдешевші. Це джерело хімічного забруднення через виділення свинцю,. Також суттєві недоліки – невитривалість протягом довгого використання та прималому струмі, обмежена кількість циклів запуску, 200-300, після чого втрачається ємність, тривалий час зарядки, близько 10 годин.

Гелеві акумулятори, або герметичні кислотні, також небезпечні – можуть вибухнути в разі проблем з електронікою. Хоча там є зривні аварійні пробки, вони не завжди спрацьовують. Обидва типи кислотних акумуляторів масово використовують, бо вони дешеві. Але варто орієнтуватися хоч і на більш дорогі, але більш безпечні літій-іонні. Серед їхніх переваг швидша зарядка – близько 2,5 годин, кратно більша кількість циклів заряду та розряду – в середньому 7 тис. Серед мінусів – можливість загоряння і загасити їх важко. На додачу до акумулятору, потрібен ще й якісний інвертор.

"Якщо вам потрібно забезпечити освітлення та роботу всієї побутової техніки — холодильника, пральної машини, пилосмоку, газового котла, тобто приладів, де є електродвигуни, — то слід брати не лише акумулятор відповідної ємності (щоб його із запасом вистачало на три-чотири години роботи), а й прискіпливо обирати інвертор — у паспорті має бути зазначено, що він видає "чисту синусоїду", а не "модифіковану". Останню двигуни "не люблять", і це для них (та й для вас) дуже ризиковано", – радить директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Якщо, замість ідеальної синусоїди, інвертор видає її з апроксимованими сходинками, те, що має електромотор, наприклад, насос, компресор холодильника, може не запуститися.

Допомогти у виборі потенційного автономного джерела живлення можуть онлайн-ресурси та калькулятори, які зібрав "Ми – Україна".

Гаджети та прилади. Без портативного пристрою для зарядки, тобто без павербанку, під час тривалих відключень не обійтися. Мати треба той, який відповідає потребам:

  • Стандартний 5000 – 10 000 мАг. Вистачить для кількох зарядок смартфону.
  • Оптимальний для кількох малих гаджетів 10 000 – 15 000 мАг. Вистачить на смартфон і планшет.
  • Потужний 15 000+ мАг. Нижньої планки не вистачить для того, щоб зарядити ноут, для цієї потреби варто брати 20 000 -30 000 мАг. Аналогічний заряд потрібен для роботи роутера.

Окрім джерел живлення, восени та взимку знадобляться альтернативні джерела світла. Варіанти, які стануть у нагоді:

  • Лихтарики. Треба, щоб був у кожного члена сім'ї. Налобний допоможе під час хатніх справ, коли потрібно, щоб обидві руки були вільними. Кемпінговий дозволить освітити всю кімнату розсіяним світлом.
  • Гірлянди. Зараз є світлодіодні на батарейках та із USB, які можуть живитися від павербанка. Гірлянди споживають мало енергії, надаючи достатню кількість світла. Варто зупинитися на білих, які не спотворюють кольори.

Тепло

Прилади. При мінусових температурах в квартирі старого житлового фонду температура може триматися на прийнятному рівні протягом приблизно доби після відключення тепла. Якщо у приватному будинку є можливість опалюватися грубкою – використати наявну чи встановити нову, у квартирі мало варіантів, окрім централізованого опалення чи індивідуального газового котла, якщо він встановлений.

Хоча нам і загрожують блекаути, без обігрівача не обійтися. В разі холодів та хоча б періодичної наявності світла, вони дозволять трохи зігріти квартиру. Типів обігрівачів чимало, ціновий діапазон майже кожного типу коливається від кількох сотень до кількох тисяч гривень, а найпотужніші коштують і кілька десятків тисяч. Варто обирати той, який найбільше відповідає потребам:

  • Керамічні обігрівачі. Такий працює як за принципом природної конвекції – нагріває повітря, так і зонально – нагріває навколишні предмети, а ті, своєю чергою, передають тепло у повітря. Керамічні обігрівачі не спалюють кисень, економно споживають електроенергію. Проте поверхня крихка – це мінус.
  • Масляні обігрівачі. Прогрівають повітря в кімнаті – цеприродня конвекція. Зазвичай оснащені терморегулятором, мобільні, бо більшість моделей на коліщатках. Серед мінусів доволі великі розміри та вага. Вони не надто швидко прогрівають приміщення, а коли нагріваються самі, можна обпектися – це небезпечно для дітей.
  • Інверторні кондиціонери. Взимку можуть гріти, влітку – охолоджувати, економно споживають електроенергію: використовуючи 1 кВт е/е, видають 3-5 кВт теплової енергії. Підтримують створений мікроклімат. Мінус у тому, що у цій лінійці вони найдорожчі.
  • Електричні конвектори. Можуть замінити систему основного опалення. Приміщення прогрівають за рахунок прогрівання повітря, але й сушать його – в цьому мінус. Ще один – високий рівень споживання е/е. Плюси: безшумність, наявність обмежувача, який запобігає перепадам напруги.
  • Тепловентилятори. Серед обігрівачів чи не найдешевший варіант, якщо брати прості моделі, зрозумілі у використанні, мобільні. Але доволі гучні та висушують повітря.
  • Інфрачервоні обігрівачі. Такий забезпечує м'який обігрів певної зони – прогріває не повітря, а предмети, завдяки чому тепло передається рівномірно. Інфрачервоні обігрівачі безшумні, мало споживають електрику – можна вимикати після швидкого прогрівання зони. Мінуси – локальність та нагрівання зовнішньої частини приладу, що може бути небезпечно у першу чергу для дітей.

До корисних у холодну пору, але також залежних від мережі приладів відносяться електрогрілки (вартість стратує від 200 грн) чи електропростирадла (від 400 грн). Але можна додати й гаджети з локальною дією – шкарпетки, гетри, капці з підігрівом (коштують від 1300 та 1600 грн). Заряджають їх через USB. Для рук є рукавички з підігрівом з тим самим принципом дії, через USB (від 2300 грн). За трохи більшу вартість, близько 2700 грн, можна придбати акумуляторні устілки з підігрівом з пультом дистанційного управління.

Теплі речі. Грітися вдома варто з урахуванням найголовнішої поради – багатошаровість. Кілька тонких речей зігріють краще, ніж одна тепла. Перші два шари – термобілизна, яка має щільно прилягати до тіла та фліска, бо вона легка і має гарну теплоізоляцію. Третім шаром може бути теплий светр або безрукавка з вовни, яка також прекрасно гріє. Безрукавка краща, бо менше сковує рухи.

Коли ми розповідали про те, як охолодитися у спеку, згадували, що у руках і ногах велика кількість судин. Якщо зігріти кінцівки, буде тепліше. І якщо із руками в рукавичках вдома незручно, то із утепленням ніг проблем не має бути. Варіанти обігріву – вовняні шкарпетки та капці, згадані вище гетри, шкарпетки, устілки з підігрівом, а також одноразові устілки, які завдяки хімічній реакції генерують температура 50-60 градусів протягом близько 5 годин. Мінус у тому, що такі устілки одноразові, але коштують небагато, близько 30 грн, якщо брати одразу кілька пар.

Додатково взимку на кожного члена сім'ї варто мати звичайну ковдру та спальний мішок. Чудовий варіант вночі – карпатські вовняні ковдри, ліжники. Онлайн коштують 3-6 тис. грн, але якщо купувати безпосередньо у Карпатах і без зайвих примх щодо візерунків, можна знайти дешевше.

Вода

Запас води потрібен під час війни в принципі, а з огляду на можливі відключення та обстріли взагалі обов'язковий.

Питна вода. У безпечних герметичних пластикових ємностях питна вода зберігається протягом 3-12 місяців, у скляних – до 24 місяців. Але під час війни скло не кращий вибір. Зберігати запаси питної води треба у темному місці, якомога далі від сонячних променів. 3 л питної води на день на одну особу – розрахунковий мінімум. Як надовго централізоване водопостачання можуть вимикати, передбачити неможливо, але мінімальний рекомендований запас – 2-3 доби.

На три дні родині з трьох осіб знадобиться 27 л питної води, тобто п'ять 6-літрових бутлів, що займає не дуже багато місця. Але окрім питної, потрібна ще й технічна.

Технічна вода. На відміну від питної, яку треба зберігати у герметичних ємностях, технічна може стояти й у діжках. Потреба у ній на одну особу вища, ніж питної – 16-17 л, якщо не надто економити. Ємність звичайної пластикової діжки – 210 л. Цього родині з трьох осіб має вистачити на 4 дні із запасом. Зазвичай термін зберігання відкритої бутильованої 10-14 днів, від цього треба відштовхуватися, оновлюючи запаси технічної.

Продукти

Тут варто розділити технічну складову та безпосередньо сам перелік продуктів, які треба мати про запас.

Техніка. Якщо вимикають світло, а плита електрична, якщо вимикають газ, а плита газова, потрібна портативна газова плитка із змінним балоном. Проста плитка на одну конфорку коштує від 300 грн. Невеликі газові балони, близько 450 г – близько 250 грн. Орієнтовна витрата газу для закипання півлітра води, коли пальник відкритий на половину, близько 6 г. Від цього можна відштовхуватися, розраховуючи необхідний запас польного.

Саме тут варто нагадати про небезпеку пожежі. Вона є завжди, під час війни підвищується, а при використанні альтернативних джерел живлення та портативних плиток на газу зростає. Тому необхідно в квартирі та будинку мати вогнегасник. Порошковий коштує 300-600 грн.

При відключеннях світла нам також треба орієнтуватися на те, скільки холодильник триматиме температуру та як довго там можуть безпечно зберігатися продукти. Температура у справному пристрої тримається близько 4 годин. Тобто змінюється некритично. Щоб довше убезпечити в ньому продукти, можна використати лайфхак – покласти під час відключення заморожену солону воду. 2 повні столові ложки на літр води розмішати та заморозити. Для того, щоб підтримати температуру у холодильнику, знадобляться дві 2-літрові пляшки.

Набір продуктів. Обсяги необхідних для сім'ї продуктів тривалого зберігання залежить від їхнього споживання та можливості десь їх зберігати. Перелік продуктів, які точно не зіпсуються протягом осені та зими:

  • Рис. Краще зберігати його за температури нижче 5 градусів.
  • Сухе молоко. Зберігати треба герметично запакованим.
  • Сіль і цукор. Зберігати варто у герметичних ємностях у сухому місті, інакше поглинуть вологу і злипнуться. Проте властивості свої не втратять.
  • Мед. Натуральний у темному прохолодному місці може зберігатися роками і навіть десятиліттями.
  • Борошно. Пшеничне зберігається протягом 9 місяців, а якщо у прохолодному місці – довше.

Перелік продуктів, які мають бути в основі запасів на екстрений випадок, бо вимагають мінімум затрат води та пального чи енергії для приготування:

  • Бульйонні кубики
  • Швидкорозчинні супи та пюре, локшина та каші швидкого приготування
  • Рибні та м'ясні консерви
  • Консервовані та дегідровані овочі та фрукти, сухофрукти
  • Солонина
  • Горіхи
  • Енергетичні батончики, мюслі, готові сніданки
  • Чай і кава. Найдовше зберігається сублімована кава
  • Бобові та вже згаданий вище рис. Вони найкраще зберігаються та є найбільш поживними з-поміж інших сипучих продуктів.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав кому та на яких умовах можуть надавати пільги на комунальні послуги.

Головне