Презентація Apple вже скоро: як мають оновити планшети iPad Pro та iPad Air і аксесуари до них

Презентація Apple вже скоро: як мають оновити планшети iPad Pro та iPad Air і аксесуари до них

7 травня компанія Apple проведе віртуальний захід під слоганом Let Loose. Деталі онлайн-презентації не оголошувалися, але обґрунтованих прогнозів чимало. Подія привертає увагу з різних причин і одна з вагомих – вона відбудеться напередодні призначеної на 10-14 червня Всесвітньої конференції розробників Apple (WWDC), найбільшої річної події компанії.

У червні всі очікують на презентацію iOS 18, оновлення основної версій програмного забезпечення для iPad, Apple Watch, Vision Pro і Mac та нової стратегії щодо штучного інтелекту. Але виходячи зі слогану та логотипу спеціального травневого заходу, перед WWDC-2024 Apple хоче окремо презентувати серйозні оновлення планшетів iPad Pro та iPad Air та аксесуарів.

Оскільки востаннє новий планшет компанія презентувала у жовтні 2022 року, публіка скучила за новинками і тепер їх планують "Відпустити". Що саме очікують від Apple під час спецзаходу 7 травня, розбирався "Ми – Україна".

iPad Pro: нові дизайн, дисплей та процесори

Незважаючи на те, що Apple не анонсувала нові iPad на 7 травня, але на логотипі заходу є стілус, попереднє оновлення планшетів було півтора роки тому, їхні  продажі після ковідної пандемії просіли, тоді як компанія прогнозує відновлення доходів від iPad. Тож чутки про оновлення лінійки цих пристроїв під час презентації 7 травня цілком виправдані. Очікується, що зіркою заходу стане саме iPad Pro, бо отримає найбільш відчутну модернізацію.

OLED-дисплей. Organic Light Emitting Diodes (органічні світловипромінювальні діоди) або OLED-технологія забезпечує кращу якість зображення, ідеальний чорний колір, прекрасну контрастність та можливість створювати більш тонкі пристрої. З 2017 року вона використовується у iPhone і тепер очікується, що OLED-дисплеєм буде оснащений новий iPad Pro.

Проте чутки ходять різні, зокрема й про те, що новий дисплей отримає модель з екраном 13 дюймів. Тоді як iPad Pro з 11-дюймовим екраном залишаться із поточною міні-світлодіодною панеллю. Якщо ж вони не підтвердяться і обидві моделі будуть оснащені OLED-дисплеями, це означає підвищення роздрібних цін, які й так немалі: з $799 та $1099 ціни можуть дорости до $1500 та $1800 за моделі з 11-дюймовим та 13-дюймовим екраном.

Чіп Apple М3 чи М4? iPad Pro має чіп Apple М2, який уперше встановили у 2022 році на випущених позаминулим літом MacBook Air і MacBook Pro.

Восени 2023 року компанія презентувала чіп М3 із покращеною обчислювальною та графічною продуктивністю, підвищеною швидкістю та меншим споживанням заряду, незважаючи на більшу потужність.

Зазвичай Apple презентує нові чіпи спочатку на Mac, а вже потім на iPad. М3 вже є в 13-дюймовому та 15-дюймовому MacBook Air, 14-дюймовому MacBook Pro. Тож його поява тепер на iPad Pro є логічною.

Але й тут є чутки. Згідно із ними 7 травня сповістять, що планшет отримає те, що поки не має у Mac – чіп нового покоління М4, орієнтований на штучний інтелект, який ще офіційно не презентували.

Одержимість штучним інтелектом у світі панує протягом останніх двох років і Apple поки не зайшла у цю сферу широко, до прискорення розробок у цій сфері компанію спонукають успіхи Microsoft та Google. Тож подейкують, що саме планшет буде презентовано у якості першого приладу із можливостями щодо ШІ. А нові iMac, MacBook Pro та Mac mini із чіпом М4, які планують запустити цього року, швидше за все восени, йтимуть у кільватері.

Інформації щодо М4 дуже мало. Очікується, що оновлення матиме суттєвий позитивний вплив на продуктивність завдяки збільшенню кількості вбудованих обчислювальних ядер ШІ або до зосередженого на завданнях штучного інтелекту Neural Engine, або до центрального та графічного процесора чіпа загалом.

Під час WWDC-2024 Apple планує приділити велику увагу області штучного інтелекту. Тому сподівання на iPad Pro із новим чіпом такі великі.

Новий дизайн та фронтальна камера. Планшети після оновлення можливо стануть більш тонкими завдяки OLED-дисплею. Очікується, що 11-дюймовий iPad Pro "схудне" з 5,9 мм до 5,1 мм, а 13-дюймовий – за 6,4 мм до 5 мм. Оновлені пристрої будуть приблизно такого ж розміру, як і поточні моделі, з ледь помітними змінами довжини та ширини. Проте враховуючи усе загалом, гаджети мають стати більш легкими.

Є ймвірність, що компанія встановить фронтальну камеру вже не на короткому боці рамки, а на довгому. Тобто так само, як у iPad десятого покоління. Адже практика показує, що люди частіше використовують планшети у горизонтальному положенні, а не тримають їх як блокнот чи книгу. Особливо це актуально під час відеодзвінків у FaceTime.

iPad Air: новий розмір

За час свого існування iPad Air зайняв у лінійці планшетів Apple середню ланку. Це компромісний варіант між дорогими iPad Pro та доступними iPad. Щодо найбільш доступних моделей на 7 травня великих очікувань немає, а от щодо iPad Air прогнозують заяву про такі зміни.

Модель із більшим екраном. Зараз є планшети цієї лінійки із 11-дюймовим екраном і їх не планують позбавлятися. Сім'ю має поповнити 12,9-дюймова версія, яка вже схожа на iPad Pro. Тобто користувачі, які мають потребу у пристрої більшого розміру, але не мають змоги витратити кошти на преміальний гаджет, отримають можливість придбати більш дешевого "молодшого брата" Pro – Air із більшою діагоналлю.

Проте iPad Air, на відміну від Pro, не обіцяють оснастити OLED-дисплеями, суттєво підвищувати вартість усіх лінійок планшетів одночасно наче не готові. Тому швидше за все iPad Air буде із рідкокристалічним дисплеєм. Також прогнозується, що камера, як і на Pro, переїде на бокову частину.

Новий чіп. Чіп М2 презентували у 2022 році та очікується, що він тепер буде встановлений на iPad Air, тоді як зараз планшет оснащений М1. Тож після оновлення Airs зрівняються за продуктивністю із Pro зразка 2022 року.

Чіп М2 на Air –  цілком передбачуваний крок у тому разі, якщо Pro буде із чіпом М3. Але чутки про встановлення М4 на верхню ланку планшетів посіяли надію у душі мрійників, що середня ланка отримає чіпи М3. Але це тільки гіпотеза, яка навіть з анонімних джерел не підтверджується.

Якщо підсумовувати прогнози, то після презентації 7 травня та із перспективами до кінця цього року лінійка планшетів iPad виглядатиме таким чином:

  • iPad дев'ятого покоління з екраном 10,2 дюйми, якої планують позбутися у 2024 році;
  • iPad десятого покоління з 10,9-дюймовим екраном;
  • iPad mini із 8,3-дюймовим екраном, у якому у 2024 році можуть оновити процесор;
  • iPad Air із 11-дюймовим та 13-дюймовим екраном та чіпом М2;
  • iPad Pro із 11-дюймовим та 13-дюймовим екраном та чіпом М3 (консервативний прогноз) або М4 (оптимістичний прогноз).

Супроводжуватимуть зміни у приладах і оновлення аксесуарів до них. Принаймні щодо двох презентація очікується 7 травня.

Новий вигляд Magic Keyboard та функції Apple Pencil

Apple Magic Keyboard. Це периферійний пристрій до iPad Pro. Клавіатура у якості супроводу до планшету має спростити його використання для роботи, а візуально зробити його подібним до ноутбука.

Певний час Magic Keyboard не оновлювалася. Зараз планується збільшити її трекпад. До того ж замінити основний матеріал, з якого вона зроблена, тобто поліуретан. на алюміній. Тоді як зовнішня оболонка лишиться силіконовою. За задумом у ансамблі Magic Keyboard та iPad Pro будуть ще більш подібні до Mac.

Apple Pencil. Саме олівець зображений на логотипі презентації. Очікується, що під час заходу презентують дві новій функції цього аксесуару. Востаннє оновлення було у 2023, коли запускали бюджетну версію. Тепер компанія готує заміну саме преміальної версії, яку випустили у 2018 році.

Перше оновлення – тактильний зворотній зв'язок, тактильна віддача. Тобто коли користувачі починатимуть працювати із пристроєм, вони відчують легку вібрацію.

Друге оновлення – жест стискання. Тобто для виконання певних задач стілус треба буде стискати міцніше або слабше. Логічно, що в разі більш міцного стискання буде більш товста лінія, менше стискання – більш тонка. Але може будуть й інші варіанти функціоналу. Які саме і щодо Apple Pencil, і щодо інших моделей лінійки планшетів та аксесуарів, дізнаємося вже дуже скоро.

Трансляцію заходу можна буде дивитися на офіційній сторінці компанії Apple.com та в YouTube 7 травня о 17:00 за київським часом.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав для чого потрібні окуляри Apple Vision Pro та скільки вони коштують.

Головне