Apple представила нові iPad Air та Pro: чим вони особливі та скільки коштують

Apple представила нові iPad Air та Pro: чим вони особливі та скільки коштують

7 травня компанія Apple під час онлайн заходу Let Loose презентувала низку оновлень своєї лінійки планшетів та аксесуарів до них. Вагомих змін не відбулося для нижньої ланки таблетів – iPad. Проте суттєвих зазнав середній сегмент – iPad Air, а кульмінаційні, як і очікувалося, підготували для преміального iPad Pro. Чутки щодо останнього виправдалися, і він стане не тільки найтоншим пристроєм Apple, але й першим із новим чіпом М4, орієнтованим на штучний інтелект. Які новинки підготували споживачам та скільки вони коштують, з'ясовував "Ми – Україна"

iPad Pro: яким був і стане

Перший iPad Pro був анонсований у 2015 році та шосте його покоління вийшло у жовтні 2022 року. Саме тоді відбулося його останнє оновлення і пауза тривала аж до 7 травня 2024 року.

Шосте покоління оснащене чіпом М2 із 8-ми ядерним центральним процесором, 10-ядерним графічним та 16-ти ядерною системою Neural Engine. iPad Pro представлений у двох розмірах – із діагоналями 11 та 13 дюймів. Менший із дисплеєм Liquid Retina, більший – Liquid Retina XDR зі світлодіодним та міні-світлодіодним підсвічуванням. Вбудована ємність різних версій: 128 ГБ, 256 ГБ та 512 ГБ, які мають 8 ГБ оперативної пам'яті, а також версії із 1 ТБ і 2 ТБ із 16 ГБ оперативної пам'яті.

На Let Loose відбулося значно більш суттєве оновлення, ніж дворічної давнини. Незмінними лишаються розміри: нові iPad Pro будуть 11-дюймовими та 13-дюймовими. Фронтальна камера на 12 МП переїжджає на бокову панель. Фізичного слоту для SIM-карти немає, вони передбачають використання eSIM. Пам'яті 128 ГБ у новій моделі немає, є 256 ГБ, 512 ГБ, 1 ТБ та 2 ТБ.

ipad_pro.jpg (146 KB)

Навіть із випередженням очікувань, ці планшети оснащені не просто OLED, а тандемним OLED-дисплеєм Ultra Retina XDR. Тобто із двома відповідними панелями. Цю технологію було створено у партнерстві з LG Display і Samsung Display та її виробництво обійшлося у $2,9 млрд.

Компанія обіцяє повноекранну яскравість – 1000 ніт для SDR та HDR і 1600 ніт для HDR. У попереднього покоління максимальна SDR яскравість становить 600 ніт. Також тепер користувачам при замовленні є доступною опція скла з нанотекстурою для зменшення відблисків.

Pro є у двох кольорах – сріблястому та космічному чорному. Порівняно із шостим поколінням, нові легші й тонші. Попередня модель із 11-дюймовим екраном важить 466 г та має товщину 5,9 мм. Після оновлення – 444 г та 5,3 мм. Попередня модель із 13-дюймовим екраном має вагу 682 г та товщину 6,4 мм. Після оновлення – 579 г та 5,1 мм. Це, як констатують розробники, робить 13-дюймові iPad Pro найтоншими серед усіх пристроїв Apple.

ipad_prp_thin.jpg (16 KB)

Проте найбільше чуток вирувало щодо того, який чип встановлять на Pro. Мас тільки минулої осені перевели на М3. Зазвичай компанія саме на них встановлює нові чипи, тоді як планшети наздоганяють ноутбуки. Тому більшість очікувала, що Pro отримає М3, а вже пізніше, на Всесвітньої конференції розробників Apple (WWDC) у червні або навіть пізніше, Apple покаже новий чіп та оснастить їм Мас. Натомість саме iPad Pro стають першими пристроями із новим чіпом М4.

Що таке чіп М4?

У жовтні минулого року Apple представила чіп М3 вироблений за найвищим ступенем мініатюризації техпроцеса – 3-нанометровим. Поки це верхній щабель і його основним виробником є найбільший спеціалізований незалежний завод з виробництва напівпровідників TSMC. Apple є одним із найзначніших замовників тайванської компанії.

Поки планшети Apple максимум оснащені чіпами М2 на 5-нм процесі. Тепер iPad Pro, перестрибуючи Мас, одразу отримує чіп М4, вироблений на 3-нм процесі другого покоління. Тобто більше можливостей без збільшення розміру, вища продуктивність пристрою, хоча він стає тоншим.

Технічні характеристики М4:

  • Процес: 3-нм технологія другого покоління;
  • ЦП: 4 високопродуктивних ядра з прискорювачами машинного навчання нового покоління та 6 високоефективних ядер;
  • Neural Engine: 16 ядер, у 60 разів швидше, ніж Neural Engine першого покоління;
  • Графічний процесор: 10 ядер із такими функціями, як динамічне кешування, трасування променів і затінення сітки;
  • Продуктивність: загальна продуктивність процесора на 50% вища порівняно з чіпом M2. Учетверо швидша продуктивність професійного рендерингу порівняно з чіпом M2. До 38 трильйонів операцій в секунду;
  • Display Engine (для iPad Pro): підтримка тандемного OLED, компенсація яскравості та кольору. Підтримка частоти оновлення 10-120 Гц.

"Фундаментальні вдосконалення центрального процесора, графічного процесора, Neural Engine і системи пам’яті роблять M4 надзвичайно придатним для найновіших додатків із використанням штучного інтелекту", - заявив старший віце-президент Apple з апаратних технологій Джоні Сроджі.

М4.jpg (142 KB)

Обидва розміри iPad Pro отримають чіп М4 замість М2. "Молодший" модельний ряд таблетів iPad Air переходить з М1 на М2.

Новий софт

Під нові технічні можливості Pro з M4 звісно потрібно щось реальне сьогодні, окрім очікуваного розвитку ШІ завтра. Тому з'являються оновлені Logic Pro, яка стане доступною в App Store з 13 травня, та Final Cut Pro, яку додадуть пізніше навесні.

Нова версія Logic Pro, програми для професійного створення музики, дозволяє використовувати не тільки ударні, але й баси та клавішні. З функцією Stem Splitter запис можна розділити на чотири складові: ударні, бас, вокал та інші інструменти.

logic_pro.jpg (389 KB)

Final Cut Pro може похизуватися новим професійно-режисерський режимом для зйомки та захоплювання відео з екрану Live Multicam. З його допомогою для чотирьох інших iPhone або iPad, які використовуються для зйомки, можна налаштовувати параметри камери з одного пристрою. Ще один бонус Final Cut Pro – доступ до зовнішньої пам'яті, тож не буде потреби імпортувати файли у внутрішню пам'ять iPad.

final_cut_pro.jpg (230 KB)

Оновлений iPad Air

Окрім оснащення Air чіпами М2, відбулося ще кілька оновлень. До змін цей планшет був доступний в одному розмірі – із діагоналлю 11 дюймів. Тепер випускатимуть ще й більшого розміру – 13-дюймовий. Враховуючи підвищення потужності та збільшення, його пропонують як відносно доступну альтернативу тим, кому не вистачає фінансів на Pro.

ipad_air.jpg (184 KB)

Новий розмір, чіп М2 доповнюють ще кілька оновлень:

  • тактова частота процесора 3,49 ГГц (було 3,2 ГГц);
  • пропускна здатність пам'яті: 100 ГБ/с (було 68,25 ГБ/с);
  • графічний процесор 10-ядерний (був 8-ядерний);
  • на 40% швидша Neural Engine;
  • фронтальна камера 12 МП в альбомній орієнтації;
  • пам'ять 128 ГБ, 256 ГБ, 512 ГБ або 1 ТБ (було 64 або 256 ГБ);
  • eSIM (був слот для SIM-карти).

До оновлення Air підтримував Apple Pencil (USB-C) та Apple Pencil hover (з наведенням, без контакту з екраном). Тепер буде підтримувати ще одну презентовану новинку – Apple Pencil Pro.

Нові Apple Pencil та Magic Keyboard

Враховуючи логотип презентації очікувалося, що стілус від Apple матиме новий функціонал і навіть були певні припущення. Проте споживачам показали нову модель Apple Pencil Pro з кількома цікавими можливостями.

Дві найбільш відчутні для професіоналів, а саме на них і націлений олівець, це сенсор для стискання та гіроскоп. Жестом стискання можна викликати контекстне меню та відкривати різні інструменти, зокрема змінювати товщину ліній, налаштовувати кольори. Гіроскоп та функція обертання дозволяє змінювати орієнтацію ручки або пензля відповідно до руху стілуса. Ще один бонус олівця – пошук пристрою Find My для забудькуватих митців.

apple_prncil_pro.jpg (153 KB)

Magic Keyboard від початку була покликана створити у дуеті із iPad Pro пристрій, максимально подібний до ноутбука. Тепер її до цього наближають ще більше. Вироблена вона буде з алюмінію. Також матиме кілька функціональних клавіш, зокрема для підсвітки, та більший трекпад. Тут усе, як і прогнозували до презентації.

magic_keyboard.jpg (73 KB)

Скільки будуть коштувати новинки?

Оновлення передбачає й збільшення цін. Зараз Apple приймає замовлення і орієнтує на такі витрати:

  • Logic Pro та Final Cut Pro будуть коштувати $4,99 на місяць або $49 на рік;
  • Apple Pencil Pro – $129;
  • Magic Keyboard. 11-дюймова – $299, 13-дюймова – $349;
  • Скло із нанопокриттям – $300;
  • iPad Air. Ціна 11-дюймового починається з $599, 13-дюймового – з $799.
  • iPad Pro. Ціна стартує з $999 за 11-дюймову модель та $1299 за 13-дюймову модель, тож дорожчає на 200.

Якщо є бажання отримати пристрої не тільки із Wі-Fі, а й з підтримкою eSIM, тоді треба додати ще $200 до стартової ціни Pro або Air відповідного розміру. Також стартові ціни вказані за моделі із найменшим обсягом пам'яті – 128 ГБ для Air та 256 ГБ для Pro.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав для чого потрібні окуляри Apple Vision Pro та скільки вони коштують.

Головне