Землянам приготуватись: на Сонці стався потужний спалах категорії Х9.0

Землянам приготуватись: на Сонці стався потужний спалах категорії Х9.0

На Сонці вдень, 3 жовтня, стався потужний спалах категорії Х9.0, який є найсильнішим у теперішньому сонячному циклі. Він пов’язаний із плямою AR 3842.

Про це йдеться на сайті ресурсу Solen.info.

Варто зауважити, що клас X - це найпотужніші сонячні явища, що відбуваються на поверхні нашої зірки. Однак спалах Х9.0 є надзвичайно рідкісним. Це найсильніший спалах у поточному циклі. До цього найінтенсивнішим вважався спалах класу X8.7, що стався 14 травня цього року. Такі сильні вибухи часто супроводжуються викидами корональної маси - фрагментами сонячної атмосфери, що вириваються у космос.

Науковці зазначають, що цей викид рухається швидше і, ймовірно, досягне Землі між пізнім вечором 4 жовтня та полуднем 5 жовтня. Це може призвести до злиття з викидом 2 жовтня, що тільки збільшить інтенсивність магнітної бурі.

Попередній аналіз показував, що викид від попереднього спалаху міг призвести до магнітної бурі рівня G3. Щодо нового спалаху прогнозу поки немає, але очікується, що буря може посилитися до рівня G4. Це означатиме додаткові проблеми для енергетичних систем, включно з перебоями в контролі напруги.

Потужний спалах цього разу був викликаний активною сонячною плямою AR 3842. 2 жовтня в її зоні вже стався сильний спалах, що досягнув рівня X7.1, який на той момент був другим за інтенсивністю в цьому циклі, а тепер посів третє місце.

Такі події не є несподіваними, оскільки 25-й сонячний цикл, який зараз триває, виявився набагато активнішим, ніж передбачали вчені. На кінець минулого року пік сонячної активності прогнозувався саме на осінь 2024 року.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в Україні 4 жовтня очікується мінлива хмарність, на заході дощі.

Головне