З речами на вихід: Росія видворила кореспондентку Politico Єву Хартог

З речами на вихід: Росія видворила кореспондентку Politico Єву Хартог

Російська влада вирішила вислати з країни кореспондентку європейського видання газети Politico. Єва Хартог пропрацювала у країні 10 років.

Видання зазначає, що російське зовнішньополітичне відомство минулого тижня поінформувало жінку, що її віза не буде продовжена, і дало їй шість днів на те, щоб виїхати за межі країну. Хартог сказали, що рішення було прийнято "відповідними органами", проте не надали жодної додаткової інформації про причини.

"Видворення Хартог — це перший відомий випадок, коли росія вигнала іноземного журналіста з рф після того, як Кремль почав ескалацію бойових дій в Україні", - наголошує Politico.

У матеріалі видання підкреслюється, що від початку російського повномасштабного вторгнення російська влада стала активно "чистити інформаційне поле від будь-яких критиків, які залишилися вдома". Майже всі незалежні російські журналісти втекли з рф після запровадження жорстких законів про цензуру, які криміналізують не таке, як потрібно Кремлю висвітлення війни.

"Єва Хартог благополучно покинула Москву після того, як російська влади відмовилася від продовження її візи та передачі акредитації преси до POLITICO. Ми надзвичайно розчаровані цими діями, але вони не применшують непохильної прихильності POLITICO до висвітлення російського уряду та його дій. Ми сподіваємося, що Єва і POLITICO найближчим часом повернуться до Москви, щоб продовжити фактичне та неупереджене висвітлення російської політики", - йдеться у заяві Джаміля Андерліні, головного редактора POLITICO Europe.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у березні в російському Єкатеринбурзі безвісти зник журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович. Згодом стало відомо, що ФСБ рф затримала його за підозрою у шпигунстві. Американця нібито зловили в момент спроби отримання ним “секретних відомостей”. У ФСБ заявили, що журналіст вивідував секретні дані про роботу ”одного з підприємств російського військово-промислового комплексу” на користь Білого дому.

Головне