Вступ Швеції до НАТО: Туреччина знову не сказала своє "так"

Вступ Швеції до НАТО: Туреччина знову не сказала своє

Комісія турецького парламенту в четвер, 16 листопада, вирішила перенести на невизначений термін голосування, яке стосується схвалення заявки Швеції на отримання членства в Організації Північноатлантичного договору. Цими діями Анкара знову поставила на паузу процес розширення НАТО, який і так триває вже 18 місяців. 

Як пише Anadolu, процедурою передбачено, що спочатку заявку Швеції має ухвалити комітет парламенту Туреччини з міжнародних справ далі його розглядатимуть Великі національні збори країни і лише після цього документ потрапить на підпис президенту Реджепу Тайїпу Ердогану. 

Заступник голови турецького МЗС Буряк Акчапар, виступаючи на дебатах щодо членства Швеції в НАТО, зауважив, шведський уряд та народ стали "краще розуміти законні проблеми безпеки нашої країни", особливо ті, які стосуються курдських організацій. 

Він також визнав, що приєднання Швеції до блоку зробить Європейсько-Атлантичний регіон безпечнішим. За його словами, це також "сприятиме подальшому розвитку наших двосторонніх відносин у НАТО на основі союзницьких зв'язків та відповідальності".

В цілому дебати тривали упродовж кількох годин, але за їх підсумками рішення прийнято не було. Керівник комітету голови комітету Фуата Октая заявив, що для схвалення усі законодавці мають бути абсолютно впевнені у своєму рішенні. 
 
"Ми обговоримо все на наступному засіданні комітету з цього питання", - підсумував він.

Як відомо, Угорщина ще також не ратифікувала заявку Швеції. 28-29 листопада у Брюсселі запланована зустріч глав МЗС держав-членів НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг раніше заявляв, що рішення по Швеції має бути прийняте до цієї дати.

Нагадаємо, минулого місяця Reuters писало, що Туреччина і надалі зволікатиме з рішенням про ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО. Затягування, за даними джерел видання, триватиме поки Анкара не побачить ознаки підтримки Сполученими Штати у питанні її власного запиту на закупівлю бойових літаків F-16.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, у листопаді Міністерство оборони Швеції офіційно підтвердило передачу Україні восьми одиниць самохідних артустановок Archer.

 

Головне