Вступу Швеції у НАТО не буде поки Анкара не почує від США рішення по F-16, - Reuters

Вступу Швеції у НАТО не буде поки Анкара не почує від США рішення по F-16, - Reuters

Туреччина і надалі зволікатиме з рішенням про ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО, пише Reuters. Джерела видання пояснили, що затягування триватиме поки Анкара не побачить ознаки підтримки Сполученими Штати у питанні її власного запиту на закупівлю бойових літаків F-16.

Вони зазначили, що Туреччина збирається "рухатися в тандемі" зі США. Держдеп, як очікується, має домогтися від Палати представників та Сенату погодження продажу Анкарі винищувачів F-16 на 20 млрд доларів, а також комплектів для модернізації.

"Зважаючи на відсутність довіри у питанні F-16 і Швеції, Туреччина не поспішає ратифікувати заявку НАТО і шукає ознак, які б свідчили, що США також роблять кроки в той же час", - розповів один з посадовців керівної в Туреччині політичної сили "Партія справедливості та розвитку".

Ще один співрозмовник Reuters повідомив, що пропозиція, яка передбачає здійснення кроків до ратифікації шведської заявки з одного боку та продажу F-16 - з іншого, була відтермінована.

Окрім того, посадовці в Туреччині говорять, що турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган на надто поспішає із ратифікацією заявки на тлі теракту в столиці в день відкриття парламенту та збиття турецького дрону силами США над Сирією. Коментуючи удар по безпіотнику Ердоган обурився: "Хіба Туреччина не є союзником США по НАТО? ... Чим це пояснити? Тільки тоді, коли їм це вигідно, вони називають себе партнерами".

Нагадаємо, у липні цього року після того, як Туреччина просигналізувала про готовність допомогти Швеції зі вступом в Північноатлантичний альянс, адміністрація Джо Байдена дала свою згоду на продаж F-16 Анкарі. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у вересні Україна та Швеція домовилися спільно випускати бойові машини піхоти CV-90 підвищеної прохідності з посиленою багатошаровою бронею.

Головне