"Вони знали": лівійську владу ще рік тому попереджали про загрозу прориву дамб

Науковці неодноразово попереджали лівійську владу про неминучу катастрофу, яка може статися у разі ігнорування ремонту місцевих дамб. Про це виданню Reuters розповів гідролог Абдул Ваніс Ашур.

Вчений взявся за вивчення системи гребель,які стоять на захисті портового міста Дерна ще 17 років тому.

"Коли я зібрав дані, то виявив низку проблем у долині Дерна: тріщини в греблях, кількість опадів і повені. Я також знайшов ряд повідомлень, що попереджають про катастрофу, яка станеться в басейні долини Дерна, якщо греблі не обслуговуватимуться", - розповів він.

У науковій статті, опублікованій Ашуром торік, він попередив, що якщо дамби терміново не відремонтували станеться трагедія.

"І до цього були попередження. Держава добре знала про це, чи то через експертів Громадської водної комісії чи іноземних компаній, які приїхали оцінити греблю. Уряд Лівії вже дуже давно знав, що відбувається в долині річки Дерна, і про небезпеку ситуації", - наголосив гідролог.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулими вихідними у Лівії сталась перша в історії повінь. Через циклон “Даніель” не витримали дві місцеві греблі, потужний потік води обрушився на місто Дерна та наближені до нього населені пункти. За останніми даними лівійського Червоного Півмісяця, кількість жертв становить понад 11 000 осіб, ще 20 000 – вважають зниклими безвісти.

Всесвітня метеорологічна організація ООН заявила, що більшості людських жертв можна було б уникнути. Для цього місцева влада мала б випустити попередження про небезпеку та здійснити евакуаційні заходи.

Головне