Вкрали 1,5 млрд грн на закупівлі БК: підозри отримали чиновники МО та "Львівського арсеналу"

Вкрали 1,5 млрд грн на закупівлі БК: підозри отримали чиновники МО та

В Україні викрили чергову схему розкрадання коштів держбюджету під час закупівлі снарядів для армії. СБУ у співпраці з Міноборони виявили факт спроби викрадення майже 1,5 млрд гривень на придбанні 100 000 боєприпасів посадовцями фірми "Львівський арсенал".  

До розкрадання виявились причетними колишні та чинні високопосадовці Міністерства оборони України, інформує пресцентр СБУ. 

"Зловмисники намагалися вкрасти майже 1,5 млрд бюджетних гривень на придбанні 100 000 мінометних пострілів для ЗСУ", - вказано у повідомленні. 

Слідство встановило, що влітку 2022 року посадовці МО домовились з "Львівським арсеналом" про придбання гуртово партії боєприпасів, після чого відомство перерахувало фірмі кошти. Частину грошей керівництво компанії перевело на рахунок закордонного постачальника, який і мав передати передбачену контрактом кількість снарядів в Україну. 

"Однак та не відправила жодного артснаряду до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах", - зазначають в СБУ. 

Друга частина переказаних Міноборони коштів залишилась на рахунках "Львівського арсеналу" в одному з банків Києва.

Підозру за фактом розкрадання держкоштів отримали:

  • екскерівник Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександр Лієв;
  • нинішній голова Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомас Накхур;
  • очільник та комерційний директор компанії "Львівський арсенал" Юрій Збітнєв;
  • їхній спільник – представник іноземної комерційної структури.

Усім фігурантами загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 25 січня міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що вдалося повернути до бюджету України суму в 1,5 мільярда гривень, яка була втягнута у корупційну схему під час закупівлі артилерійських снарядів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Національне антикорупційне бюро України розшукує трьох осіб, які підозрюються у причетності до схеми із заволодіння електроенергією "Укренерго" на суму у більш як 716 мільйонів гривень. Оранізатором вважається бізнесмен Михайло Кіпер. 

Головне