Вимагав понад 50 тисяч за "повернення" військових з полону: СБУ викрила схему

Вимагав понад 50 тисяч за

Служба безпеки України викрила схему, влаштовану в’язнем Житомирської виправної установи. Чоловік вимагав понад 50 тис. гривень за "повернення" військовослужбовців з російського полону у їхніх родичів.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, зловмисник в інтернеті знаходив людей, які розшукували своїх близьких, а саме воїнів Збройних сил України, які потрапили в полон або зникли під час боїв на передовій.

Після цього злочинець дзвонив родинам українських військовополонених та за гроші обіцяв знайти і повернути їх додому. Під час розмов в’язень представлявся учасником "пошукової групи". Він також вихвалявся "потрібними" зв’язками.

Вартість його "послуг" становила від 5 до 55 тис. гривень. Сума залежала від платоспроможності потерпілих людей. Ці гроші перераховувались на банківські картки співкамерників і спільників "на волі". Серед них - матір та цивільна дружина в'язня.

Правоохоронці задокументували факт вимагання зловмисником понад 50 тис. гривень з близьких українського захисника, який вважається зниклим безвісти. Під час обшуків у камері та за місцем проживання спільників було виявлено кілька телефонів, банківські картки та інші речові докази.

Зараз організатору схеми оголосили про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Триває розслідування для притягнення до відповідальності інших співучасників.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, чергового російського агента виявили співробітники Служби безпеки України у Харкові. Чоловік надавав ворогу дані, які допомагали окупантам коригувати їхні повітряні удари по критичній інфраструктурі.

Головне