В Україні членам проросійських партій можуть заборонити балотуватися на виборах: що про це відомо

В Україні членам проросійських партій можуть заборонити балотуватися на виборах: що про це відомо

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект, який передбачає заборону членам проросійських партій балотуватися на виборах. 

У пояснювальній записці вказано, що представники таких політичних партій як "Опозиційна платформа - За життя", "Партія Шарія", "Опозиційний блок", "Наші", "Ліва опозиція", "Соціалістична партія" були складовими плану російської федерації із захоплення України.

Щоб не допустити повторення цього був розроблений законопроект, який обмежить право осіб обиратись народними депутатами, депутатами місцевих рад чи сільськими, селищними та міськими головами у тому випадку, якщо вони раніше належали до проросійських партій.

Обмеження пропонують запровадити на 10 років після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні. Також у документі вказано, що такі особи несуть загрозу суверенітету та територіальній цілісності України. 

Нагадаємо, в Україні заборонили діяльність “Партії регіонів”. Відповідне рішення ухвалив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Також були націоналізовані всі активи політсили.

Раніше Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України остаточно заборонив діяльність проросійської політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” в Україні. Це сталося у вересні 2022 року. Рішення про заборону політсили ухвалили на підставі указу Президента та рішення РНБО. Згодом народний депутат від забороненої ОПЗЖ Олег Волошин отримав підозру у державній зраді

Як повідомляли "Ми-Україна", президент України Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна.

Головне