В Україні цьогоріч зібрали пшениці майже вчетверо більше, ніж споживають українці, - Шмигаль

В Україні цьогоріч зібрали пшениці майже вчетверо більше, ніж споживають українці, - Шмигаль

Українські аграрії зібрали близько 40 млн тонн нового врожаю, зокрема 22 млн тонн пшениці, що дозволяє Україні залишатися гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Шмигаль висловив вдячність партнерам, які допомагають Україні вистояти проти агресора, та підкреслив важливість аграрного сектору для зміцнення економіки. Внутрішнє споживання пшениці становить близько 6 млн тонн, що в чотири рази менше, ніж зібраний врожай.

Уряд продовжує підтримку аграріїв, виділивши 31,5 млрд грн кредитів за програмою “5-7-9” для 6,5 тисяч господарств. Також видано понад 1 мільярдів гривень безповоротних грантів на висадку нових садів та створення теплиць.

На деокупованих територіях фермери отримують вісім тисяч гривень безповоротної допомоги за кожен оброблений гектар. Додатково, “Укрзалізниця” надає 30% знижку на перевезення експортної сільгосппродукції.

Програма компенсації аграріям за купівлю української сільгосптехніки вже забезпечила придбання понад 850 одиниць техніки на суму понад 900 мільйонів гривень, з компенсацією від держави в розмірі 153 мільйонів гривень.

Також розвивається ринок розмінування сільгоспземель, з уже отриманими заявками на розмінування майже п’ять тисяч ділянок загальною площею понад 21 тисяч гектарів. Перші аукціони проходять у системі Prozorro.

Нагадаємо, 12 вересня російські військові атакували цивільне судно з українським зерном, призначеним для Єгипту, відразу після виходу з українських територіальних вод у Чорному морі.

Як писали “Ми-Україна” раніше, армія оборони Ізраїлю знову завдала удару по Лівану, цього разу атакуючи столицю країни - Бейрут.

Головне