У російському полоні перебувають 28 тисяч цивільних українців

У російському полоні перебувають 28 тисяч цивільних українців

У полоні російської федерації перебувають 28 тис. мирних жителів України. Про це під час міжнародної конференції з прав людини "Свобода або страх" розповів омбудсмен України Дмитро Лубінець, інформує Telegram-канал "Ми-Україна".

"Цивільні заручники - це, на мій погляд, нова система придушення цивільного населення на тимчасово окупованих територіях. Станом на зараз 28 тис. підтверджених громадян України знаходяться у полоні рф", - зазначив він.

Лубінець наголосив, що наразі українська влада не може перевірити їхній стан, адже представники від України не мають змоги потрапити до російських вʼязниць. 

Крім того, 2 тис. полонених - це українці, вік яких більш ніж 65 років. Також російські загарбники захоплюють пенсіонерів віком 80-85 років за проукраїнські вислови.

"Окремий список з-поміж цих 28 тис. - це 2 тис. громадян України, вік яких складає більш ніж 65 років. Є випадки, коли у полон захоплюють тільки за проукраїнські вислови українців, які старше 80-85 років. І вкотре ми нічого не можемо з цим зробити", - наголосив Лубінець.

Український омбудсмен закликав міжнародну спільноту допомогти українській державі захистити своїх громадян і повернути їх.

Нагадаємо, що російська федерація насильно вивезла з України 19 540 неповнолітніх. Озвучена цифра охоплює лише тих дітей, депортація яких була офіційно підтверджена. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, вперше було зафіксовано факт зміни імені депортованій до росії дитині - голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною "удочерили" дитину та змінили 10-місячній Маргариті Прокопенко ім'я на "Марина Миронова".

Головне