В Мінагрополітики розповіли, як Україна вивозитиме збіжжя після зупинки "зернової угоди"

В Мінагрополітики розповіли, як Україна вивозитиме збіжжя після зупинки

Після зупинки "зернової угоди" Україна планує вивозити своє збіжжя суходольними шляхами та Дунаєм. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики України Тарас Висоцький в ефірі "Ми-Україна".

"Якщо подивитися на період, коли функціонувала "зернова угода", то 56% експортувалося "зерновою угодою". Інша половина - іншими шляхами. Які це шляхи. Є суходольні шляхи, як автомобільним, так і залічничним транспортом через країни-сусіди як Європейського Союзу, так і Молдову. Є річковий шлях - це через Дунай і портову інфраструктуру Дунаю. Ці шляхи також були задіяні і коли працювала зернова ініціатива. Зараз на ці шляхи буде ще більше очікувань і намагань ними вивезти. Вони продовжують працювати", - розповів Висоцький.

Крім він пояснив, що коли українська агропродукція потрапляє у європейські порти, її вантажать на судна і відправляють до країн призначення.

"В нас є п'ять країн, це Польща, Угорщина, Словаччина, Болгарія, Румунія, де тільки транзит по чотирьох культурах -  пшениця, кукурудза, насіння соняшнику та ріпаку. Але це нас не обмежує в транзиті в інші країни Європейського Союзу, до європейських портів. І потім відправляти до країн призначення", - пояснив заступник міністра аграрної політики.

При цьому він наголосив, що експорт українського зерна за такою схемою негативно впливає на міжнародну продовольчу безпеку. Адже у деякі країни потрібно відправляти спеціальні судна, і зробити це з Європи не завжди можливо.

Як повідомляли "Ми-Україна", спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки МЗС України Максим Субх вважає, що африканські лідери донесуть до російського диктатора Володимира Путіна, що він втратить, якщо не повернеться до “зернової угоди”.

Головне