В ГУР очікують, що великих перерв між обмінами полоненими більше не буде

В ГУР очікують, що великих перерв між обмінами полоненими більше не буде

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив, що у відомстві очікують, що великих перерв між обмінами полоненими більше не буде. Про це він зазначив в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

За словами Юсова, Україна має різні форми та методи повернення полонених військових та цивільних на Батьківщину, проте обмін є основним і наймасованішим. При цьому робота над такими обмінами ведеться кожного дня. Також використовуються різні інструменти, зокрема, посередництво третіх країн. Цього разу це були ОАЕ.

Він зазначив, що більше таких пауз в обміні полоненими не має бути. Крім того, країна-агресорка нехтує міжнародним правом, у тому числі Женевськими конвенціями. Йдеться і про 48 полонених, яких повернули 3 січні. Усі вони вважалися безвісти зниклими і не випадково потрапили до списків - інформацію про них загарбники не повідомляли в Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Також є категорії полонених, повернути яких росія більш зацікавлена. Це, зокрема, офіцери та родичі впливових осіб. Проте кого саме повернули росії під час обміну в середу, 3 січня, представник ГУР не назвав.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Україна звільнила з російського полону понад 200 українських військових та цивільних осіб. Серед звільнених - солдати, сержанти, офіцери, воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та "Азовсталь", заявив президент Володимир Зеленський.

Головне