Україна націоналізувала заводи і агрохолдинг підсанкційного російського олігарха

Україна націоналізувала заводи і агрохолдинг підсанкційного російського олігарха

За матеріалами Служби безпеки України Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо передання в державну власність України підприємств, які належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову.

Про це повідомила прес-служба відомства в Telegram-каналі. Як зазначається, Україна націоналізувала Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат та оптовий виробник труб ТОВ "ВСМПО Титан". Також націоналізовано компанію з торгівлі металами ТОВ "Тай-Мінералс" та агрохолдинг "Інвест Агро". Вартість переданого Україні майна становить щонайменше 2 млрд грн.

Встановлено, що Чемезов та Шелков, які входять до найближчого оточення військово-політичного керівництва рф, керували українськими підприємствами через російського монополіста з виробництва титану ПАТ "Корпорація ВСМПО-АВІСМА". Саме ця компанія входить до структури воєнно-промислового комплексу країни-агресора. Вона також бере участь у процесах виробництва озброєнь для окупаційних угруповань.

При цьому після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Михайло Шелков і Сергій Чемезов хотіли приховати своє відношення до українських активів. Для цього вони намагалися передати формальне управління компаніями підконтрольним комерційним структурам у Дніпропетровській та Сумській областях.

Втім, співробітники Служби безпеки викрили оборудки. Їх своєчасно заблокували та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України. Заходи з націоналізації підприємств росії проводили слідчі Головного слідчого управління СБУ та співробітники Головного управління контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму СБУ у взаємодії з Бюро економічної безпеки та Міністерством юстиції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

https://www.youtube.com/watch?v=Mv6PEi0hRmg

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України ліквідувала масштабну схему привласнення державних грошей. Вони були виділені на будівництво казарм для військових на Миколаївщині.

Головне