Угорщина пригрозила Україні судом через заборону на транзит російських енергоресурсів

Угорщина пригрозила Україні судом через заборону на транзит російських енергоресурсів

Угорщина може подати позов до суду через загрозу енергетичній безпеці країни. Це сталося після того, як Україна припинила транзит нафти російської компанії "Лукойл".

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає Magyar Nemzet.

Сійярто зазначив, що Угорщина не може отримувати достатню кількість нафти без постачання з росії через відсутність необхідної інфраструктури.

"Рішення України докорінно загрожує безпеці енергопостачання Угорщини та Словаччини. Це неприйнятний крок з боку України, країни, яка хоче бути членом Європейського союзу, і одним своїм рішенням вона ставить під фундаментальний ризик постачання нафти двом країнам-членам ЄС", - сказав він.

На його думку, рішення Києва припинити транзит є "явним порушенням Угоди про асоціацію з ЄС".

Через це, за словами міністра, постраждала держава може розпочати консультації, під час яких Єврокомісія має представляти інтереси країни-члена ЄС. Якщо домовленості з Україною не будуть досягнуті, можливий арбітражний суд, який розгляне справу протягом 40 днів.

Якщо рішення не знайдуть, Євросоюз може відмовитися від виконання своїх зобов'язань за Угодою про асоціацію, додав Сійярто.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз у серпні планує отримати перший транш у розмірі 1,4 мільярда євро з заморожених російських активів, які будуть використані для закупівель зброї Україні.

Головне