У Туреччині заявили про готовність знову обговорити вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

У Туреччині заявили про готовність знову обговорити вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

Туреччина вирішила відновити переговори зі Швецією та Фінляндією щодо вступу країн в НАТО. Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

За його словами, наступний раунд переговорів між Туреччиною, Швецією та Фінляндією щодо вступу в НАТО пройде 9 березня в Брюсселі.

При цьому Чавушоглу вкотре наголосив, що Туреччина не погодиться на вступ Швеції до Альянсу, поки не будуть виконані вимоги щодо "боротьби з тероризмом". Також він додав, що Туреччина прихильно ставиться до вступу Фінляндії в НАТО, та запропонував розглядати процедури вступу країн до Альянсу окремо.

"Ми можемо розділити процедури вступу до Альянсу Швеції та Фінляндії", - наголосив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Раніше ЗМІ повідомили, що вступ Фінляндії в НАТО  може відбутись без Швеції - фінська влада вже готується до оголошення відповідного рішення. Експерти наголошують, що геополітичне становище Швеції сильно відрізняється від фінського, оскільки Фінляндія безпосередньо межує з рф.

Як писали "Ми-Україна", прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон вважає, що Швеція і Фінляндія повинні разом вступати в НАТО. Він вважає, що розділення країн негативно позначиться на безпеці регіону. Також раніше на важливості вступу Фінляндії в НАТО разом зі Швецією наголосив міністр оборони Фінляндії Мікко Савола. 

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган уперше заявив про можливість дати свою згоду на членство Фінляндії в НАТО без аналогічного рішення по Швеції

Головне