У росії призупинили виробництво винищувача Су-57 через санкції

У росії призупинили виробництво винищувача Су-57 через санкції

Виробництво російського винищувача-невидимки Су-57, який у НАТО називають “Felon”, опинилося під загрозою через західні санкції, що призупинили постачання критичних електронних компонентів.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на українську аналітичну групу Frontelligence Insight.

В аналітичній групі підкреслили про значні труднощі у виробництві Су-57, російського винищувача п'ятого покоління. Основною причиною є санкції, запроваджені проти росії у зв'язку з війною в Україні, що заблокували постачання західних електронних компонентів.

Цей одномісний двомоторний літак, розроблений для обходу радарів, повинен був стати відповіддю на американський F-22 Raptor. Однак, на відміну від США, які щорічно виробляють понад 150 винищувачів п'ятого покоління, росія значно відстає у виробництві Су-57. Лише 10 серійних літаків були поставлені у 2022 році, а ще 11 - у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росію влітку 2025 року очікують економічні проблеми та недобір в армію, - Буданов

“А тим часом російські ВПС втратили через катастрофи два Су-57 – один тестовий і серійний. Український безпілотник наніс удар по російському Ахтубінському державному льотно-випробувальному центру на півдні росії в червні, знищивши щонайменше один Су-57 на землі”,  -йдеться у повідомленні. 

Проблеми з постачанням ключових електронних компонентів, таких як аттенюатори і блоки живлення, що використовуються в системах зв'язку літака, змусили російську промисловість шукати альтернативні шляхи постачання через контрабанду або китайські аналоги. Це значно сповільнило виробництво та збільшило вартість Су-57.

Зазначається, що ці проблеми вже вплинули на модернізацію російських військово-повітряних сил, які втратили частину Су-57 внаслідок катастроф та атак безпілотників.

Як писали “Ми-Україна” раніше, за два роки з моменту запуску державний проєкт "Хочу жить" отримав 40 157 звернень від росіян, і ця кількість продовжує зростати, незважаючи на всю протидію з боку російських спецслужб.

Головне