У Рівному розкрили масштабну корупційну схему: 29 осіб допомагали ухилянтам втекти від призову

У Рівному розкрили масштабну корупційну схему: 29 осіб допомагали ухилянтам втекти від призову

Служба безпеки України та Нацполіція  у Рівному икрили злочинну групу з 29 осіб, які організували масштабну схему ухилення від мобілізації через підроблені медичні документи. За організацію незаконної діяльності відповідають очільниця агентства нерухомості та 26 медпрацівників.

Про це повідомляє СБУ в Telegram. 

Спільними зусиллями правоохоронці ліквідували у Рівному масштабну корупційну схему ухилення від мобілізації. Встановлено, що злочинну групу очолила керівниця місцевого агентства нерухомості, яка залучила до незаконної діяльності двох своїх підлеглих та 26 медпрацівників, зокрема посадовців медико-соціальних експертних комісій.

Злочинці за гроші допомагали ухилянтам уникнути мобілізації, підробляючи документи про важкі захворювання, які дозволяли отримати висновки про непридатність до військової служби. Вартість таких “послуг” становила від 15 до 20 тисяч доларів за одного клієнта.

Для реалізації схеми фальсифікувалися історії хвороб ухилянтів, в тому числі перебування на стаціонарному лікуванні, що давало можливість медичним експертним комісіям готувати підроблені висновки.

Під час обшуків правоохоронці вилучили понад 14 мільйонів гривень, підроблені медичні документи, чорнові записи та комп'ютерну техніку, яка містить докази злочинів. Організаторів затримали під час отримання 16 700 доларів від чергового ухилянта. Їм оголошено підозру за ч. 2 ст. 369-2 КК України, і вони перебувають під вартою.

Розслідування триває, метою є притягнення до відповідальності всіх причетних осіб, включаючи тих, хто скористався незаконними послугами.

Як писали “Ми-Україна” раніше, контррозвідка Служби безпеки України затримала інформатора ФСБ, якого російські спецслужби завербували через сайт знайомств. Зловмисник збирав розвідувальні дані на Донеччині та в Сумах для коригування ворожих авіаударів.

Головне