У Польщі заявили, що насильно українських чоловіків повертати не будуть

У Польщі заявили, що насильно українських чоловіків повертати не будуть

Польща не має наміру насильно повертати в Україну чоловіків призовного віку. Про це заявив польський посол в Україні Ярослав Ґузи.

За його словами, влада його країни не застосує силу до українських чоловіків призовного віку, аби повернути їх в Україну. При цьому дипломат нагадав, що наразі у Польщі перебувають мільйони українців.

"Досить важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою. Такого не станеться. Німеччина вже заявила, що такі чоловіки можуть залишатися, навіть якщо у них немає дійсних проїзних документів. Я очікую, що також триватиме дискусія і між країнами ЄС", - зазначив Ярослав Ґузи.

Водночас він додав, що розуміє нинішнє становище українського уряду.

"Якщо триває війна, треба захищатися. Але на практиці не всі люди готові це робити. Пам’ятаю, як на початку повної масштабної війни багато українських чоловіків поверталися в Україну. Але я розумію, що всі добровольці вже це зробили. Можливо, допоможуть якісь стимули…" - наголосив посол.

Крім того він додав, що на його думку - служба в армії у обов'язком кожного.

Як повідомляли "Ми-Україна", Польща передала Україні чоловіка, який переплив Західний Буг. 31-річний уродженець Сумщини намагався вплав незаконно дістатися польського берега. Йому вдалося перепливти річку, однак на березі його затримали польські прикордонники і згодом передали порушника українській стороні.

Головне