У Парижі Шольц, Макрон та Дуда обговорять гарантії безпеки для України

У Парижі Шольц, Макрон та Дуда обговорять гарантії безпеки для України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда в понеділок, 12 червня, прибудуть до Парижа для переговорів з президентом Франції Емманюелем Макроном. Вони збираються обговорити, зокрема, гарантії безпеки для України.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на французьких посадовців. Як зазначається, зустріч за вечерею буде присвячена прагненню України до членства в НАТО і гарантіям безпеки з боку союзників напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі в липні.

Минулого тижня Макрон закликав надати Україні "сильні, конкретні і відчутні" гарантії безпеки. Французький президент заявив, що Україні слід запропонувати "шлях до членства в НАТО".

Водночас Шольц був "більш обережним" і заявив, що основна увага має бути зосереджена не на членстві, а на тому, "як ми, як громадяни, можемо підтримати Україну".

Польща неодноразово закликала надати Україні сильні гарантії безпеки. У вівторок, 6 червня, Дуда зустрівся з кількома лідерами країн-членів НАТО у Східній Європі. Вони обговорили війну в Україні та її прохання про вступ до Північноатлантичного альянсу.

Загалом члени НАТО розділилися в думках щодо того, як вони повинні реагувати на нинішнє прагнення України до членства. На думку анонімного французького дипломата, країни-учасниці НАТО повинні надіслати росії потужний сигнал у той час, коли Україна розпочинає контрнаступ.

"Якщо ми не знайдемо рішення, яке задовольнить усіх, існує ризик того, що ми не досягнемо... єдиної заяви, а це, очевидно, було б найбільшим подарунком, який ми могли б зробити росії", – пояснив дипломат.

Лідери під час зустрічі насупного вівторка також мають намір обговорити інші теми, такі як європейський суверенітет і оборона.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Укроборонпром підписав вже близько 30 угод про співпрацю з понад десятьма країнами-членами НАТО. Речниця “Укроборонпрому” Наталія Сад заявила, що Укроборонпром та VOP CZ спільно ремонтуватимуть Українські танки Т-64.

Головне