У мережі поширили новий фейк про графіки відключення світла: подробиці

У мережі поширили новий фейк про графіки відключення світла: подробиці

У вівторок, 17 жовтня, мережею став ширитись відеосюжет з логотипом національного марафону “Єдині новини”. Там розповідалося про нібито новий графік тривалого відключення світла по всіх містах України з посиланням на заяву голови "Укренерго" Володимира Кудрицького. 

Про це йдеться в офіційній заяві марафону “Єдині новини”. Команда марафону повідомлила, що ця інформація є недостовірною. ЗМІ закликали не поширювати фейк та протидіяти дезінформації.

"Офіційно заявляємо, Укренерго не планує жодних обмежень споживання найближчим часом - якщо не будуть відновлені російські атаки на енергосистему. Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття всіх потреб споживачів. Стан енергосистеми зараз не дає жодних підстав запроваджувати графіки відключень найближчим часом - якщо не буде нових обстрілів", - підтвердили в “Укренерго”.

Як зазначається, це вже не перший випадок, коли брендинг марафону “Єдині новини” використовується для дезінформування суспільства.  Мета подібних фейкових повідомлень - посіяти паніку, недовіру, виснажити українців. 

У редакції національного марафону “Єдині новини” закликали до дослідження витоків та причин поширення фейку в інформаційному полі України. Там також звернулись до медіа, які поширили відповідну фейкову інформацію, та попросили авторів публікацій публічно заявити про їх помилковість та повідомити читачів про фейковість.

Українцям нагадують, що слід користуватися лише офіційними джерелами інформації, перевіряти її та дотримуватись інформаційної гігієни. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у марафоні “Єдині новини” відреагували на фейк про зміни в трансляції виступу президента України Володимира Зеленського в ООН.

Головне