Торік Україна зібрала 70 млн тонн збіжжя, цього року урожай буде кращим, ніж очікували, - Мінагро

Торік Україна зібрала 70 млн тонн збіжжя, цього року урожай буде кращим, ніж очікували, - Мінагро

Під час минулих жнив Україна зібрала 70 млн тонн збіжжя, весь запланований на експорт обсяг було вивезено. Цьогоріч врожай буде дещо меншим, проте кращим, ніж попередньо прогнозувалось, розповів в ефірі "Ми-Україна" міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

"Минулого року ми зібрали всього приблизно 70 млн тонн. Усе, що планували вивезти - вивезли. Це приблизно 2/3. В нас перехідні залишки на початок липня - це декілька мільйонів тонн, якщо ми порівнюємо з перехідними залишками минулого року - це в декілька разів менше, тоді було 22 млн тонн. Це пояснюється тим, що пару місяців ми не їхали і мали величезний врожай 2021 року", — пояснив він.

Сольсьский розповів, що у травні в Мінагро прогнозували, що цьогорічний врожай на 10 % меншим. Зараз очікування змінились. У відомстві розраховують, що збіжжя буде на близько 6% менше. Важливу роль в перегляді прогнозу відіграли сприятливі погодні умови.

"А чому менший? Тому що аграрії вирішили кукурудзу сіяти не в такому об'ємі, а посіяти за рахунок неї більше соняшника і сої. Це в грошах може бути те саме, але затрат з вивезення менше і займатися цим треба менше, тому що умовно врожайність кукурудзи на гектар у 2-3 рази більше, ніж у сої та соняшника", - роз'яснив міністр.

Як писав "Ми-Україна" раніше, секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив участь українських спецслужб в обох атаках на Кримський міст.

Головне