Топ-керівників Держспецзв’язку підозрюють у заволодінні 62 млн грн держкоштів: деталі

Топ-керівників Держспецзв’язку підозрюють у заволодінні 62 млн грн держкоштів: деталі

Керівництво Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України отримало підозри у розкраданні держкоштів. Йдеться про суму у 62 млн грн, якою керівні особи заволоділи під час закупівлі програмного забезпечення та устаткування.

Як інформує пресслужба НАБУ, схема діяла упродовж двох років - з 2020 по 2022. 

"Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн", - йдеться у повідомленні. 

Водночас реальна вартість закупленого у закордонного виробника програмного забезпечення становила на 62 млн грн менше, тобто 223 млн грн.

Різницю, отриману від реалізації оборудку, учасники схеми вивели за кордон - на рахунки підконтрольних компаній. Далі ці гроші, за планом, мали бути легалізовані та поділені між фігурантами.

У вчиненні злочину загалом підозрюються шестеро осіб. Окрім топ-керівників Держспецзв'язку під підозрою генеральний директор та співробітник держпідприємства; а також власник групи компаній (який є організатор оборудки) та один з його працівників.

За даними ЗМІ, до числа підозрюваних увійшов колишній керівник ДП "Українські спеціальні системи" Артур Вітренко. 

Як відомо, раніше цього ж дня, 20 листопада, уряд звільнив очільника Держспецзв'язку Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору. Тимчасово виконувати обовʼязки голови відомства буде Дмитро Маковський.

сап.jpg (110 KB)

Нагадаємо, співробітники СБУ у Чернівецькій області затримали злочинну групу, яка отримувала понад 100 000 доларів щомісяця, організовуючи виїзд за кордон ухилянтів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями поліція відкрила провадження за фактом нападу на журналіста "Української правди" Михайла Ткача. Напад на нього стався у селищі Козин біля ресторану "Тандир".

Головне