Танення льодовиків у Гренландії прискорилось уп'ятеро за останні 20 років: чим це небезпечно 

Танення льодовиків у Гренландії прискорилось уп'ятеро за останні 20 років: чим це небезпечно 

Науковці зафіксували, що за останні два десятиліття швидкість танення льодового покриву у Гренландії зросла уп'ятеро. Відповідні висновки оприлюднили дослідники з Копенгагенського університету, пише Reuters. 

Стрімке танення льодовикового щита несе у собі небезпеку, оскільки обсягів води, які у ньому міститься вистачить аби підняти рівень моря щонайменше на 6 м. 

Аналіз понад 200 000 супутникових знімків та світлин льодовиків регіону, зроблених в різні роки, показав, що льодовий покрив "худне"  у середньому на 25 м за рік, тоді як у попередні роки - на 5-6 м.

"Існує дуже чітка кореляція між температурою, яку ми відчуваємо на планеті, і змінами, що спостерігаються у швидкості танення льодовиків", - наголосив Андерс Анкер Бьорк, який у Копенгагенському університеті обіймає посаду доцента кафедри наук про Землю.

В цілому на північноамериканському острові, що розташований за 740 км від Північного полюсу, нараховується біля 22 000 льодовиків. 

Нагадаємо, останні 12 місяців - від  листопада минулого року по жовтень 2023 - для Землі стали найспекотнішими в історії. Науковці дійшли висновку, що 99% людей світу жили цей період у температурних умовах, що перевищували середньостатистичні та вважають, що з дуже високою ймовірність поточний рік буде визнано найжаркішим за 125 000 років.

Як писав "Ми-Україна" раніше, швейцарські льодовики втратили 10% свого обсягу за 2022-2023 роки - стільки ж, скільки і за 30-річний період з 1960 по 1990 рік. Свіжі дані, які свідчать про неабияке прискорення танення льоду в цій альпійській країні, навели вчені Швейцарської академії наук.

Головне